Επιστήμη & Τεχνολογία

07 Jan 2021 04:53 #244220 by Giorgos Tsolaridis
Η Γη περιστρέφεται ασυνήθιστα γρήγορα και ίσως χρειαστεί να διαγράψουμε ένα δευτερόλεπτο

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, κάτι που μπορεί να απαιτήσει κάποιες διορθώσεις.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλούς από εμάς, αλλά υπήρχε μια άλλη κρίση που πιθανότατα δεν το γνωρίζατε: μια χρονική κρίση. Δυστυχώς, κανένα light gun δεν θα μας σώσει. Σύμφωνα με το TimeAndDate.com , η Γη περιστράφηκε ταχύτερα από το 2020 από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια, με τις 28 συντομότερες ημέρες από το 1960.

Όπως αναφέρεται στο Telegraph , ειδικοί και αστρονόμοι προειδοποιούν ότι οι χρονομετρητές ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγουν ένα αρνητικό leap second για να παραμείνουν ακριβείς. Τα δευτερόλεπτα άλματος (leap seconds) - τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διαφορών μεταξύ ατομικού χρόνου και λιγότερο ακριβούς ηλιακού χρόνου - έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Ωστόσο, ένα leap second το 2012 προκάλεσε καταστροφή στο Διαδίκτυο, στο Reddit, Yelp, Mozilla και άλλους να αναφέρουν συντριβές Y2K-esque λόγω της αλλαγής.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να σταματήσουν εντελώς τα δευτερόλεπτα, θεωρώντας ότι είναι λείψανα μιας προηγούμενης εποχής, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου βασίζεται στον ατομικό χρόνο σήμερα. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοεπιχείρησης ενδέχεται να καταργήσει την πρακτική το 2023, αν και δεν είναι σαφές πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό. Η ταχύτητα περιστροφής της Γης ποικίλλει σημαντικά λόγω της κίνησης των παλιρροιών, της ατμόσφαιρας και του πυρήνα του πλανήτη, καθώς και άλλων παραγόντων, όπως οι χιονοπτώσεις στα βουνά.

I don't need to get a life. I'm a gamer, I have lots of lifes.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

21 Jan 2021 00:24 #244856 by Giorgos Tsolaridis
Έξι αστεροειδείς πέρασαν κοντά από την Γη σήμερα (20/1)
Αλλά δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε ανησυχία καθώς δεν θα συγκρουόταν κανείς τους με τον πλανήτη μας!


Έξι αστεροειδείς πέρασαν από τη Γη στις 20 Ιανουαρίου, κάτι που τυχαίνει να είναι και η Ημέρα Εγκαινίων στις ΗΠΑ (via ZME Science). Καλώς ή καλώς - ανάλογα με το αν έχετε μια απέχθεια για το 2021 και θέλετε να τελειώσει ήδη - ευτυχώς δεν θα συγκρουόταν με τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την επιστήμη του ZME, ο πλησιέστερος πέρασε από τη Γη από περίπου την ίδια απόσταση με την οποία βρισκόμαστε με το φεγγάρι. Μπορείτε να δείτε όλα τα δεδομένα των αστεροειδών στο NASAs Center For Near-Earth Object Studies (CNEOS).

I don't need to get a life. I'm a gamer, I have lots of lifes.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

27 Jul 2021 23:50 - 27 Jul 2021 23:54 #253988 by Frazzle
NASA: Το Hubble βρήκε νερό στον Γανυμήδη - Πώς ο δορυφόρος του Δία μπορεί να γίνει μία... νέα Γη

 
Νέα συγκλονιστικά στοιχεία δημοσίευσαν επιστήμονες για τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Δία, τον Γανυμήδη, καθώς για πρώτη φορά εντοπίστηκαν υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του μέσω του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ της NASA . Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι, οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από τις ποσότητες πάγου που καλύπτουν την επιφάνεια.

Από προηγούμενη έρευνα είχε προκύψει ότι ο Γανυμήδης διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από ότι όλοι οι ωκεανοί της Γης, οι οποίες βρίσκονται σε μορφή πάγου λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τεράστιοι όγκοι νερού του μεγαλύτερου δορυφόρου του ηλιακού μας συστήματος βρίσκονται «θαμμένοι» έως και 100 μίλια κάτω από την παγωμένη επιφάνεια.


Έτσι, οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να επανεξετάσουν τις παρατηρήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών του τηλεσκοπίου Χαμπλ, προέβησαν σε νέες έρευνες οι οποίες έδειξαν τα σταγονίδια από την εξάτμιση του πάγου στην ατμόσφαιρα. Διαπιστώθηκε ότι κοντά στον ισημερινό οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα τόσο ώστε να απελευθερωθούν μικρές ποσότητες μορίων νερού.



«Μέχρι στιγμής μόνο μοριακό οξυγόνο είχε παρατηρηθεί», εξήγησε ένας από τους αστρονόμους. «Αυτό παράγεται όταν φορτισμένα σωματίδια διαβρώνουν την επιφάνεια του πάγου. Οι υδρατμοί που μετρήσαμε τώρα προέρχονται από εξάχνωση του πάγου -δηλαδή την μετατροπή του στερεού απευθείας σε αέριο- που προκαλείται από τη διαφυγή υδρατμών μέσω της θερμότητας», συμπλήρωσε.  Προσδοκάται ότι στη μελέτη των παρόντων ευρημάτων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την προγραμματισμένη για το 2022 αποστολή «JUICE» της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) που αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2029.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

02 May 2023 09:15 #270963 by Nikos Georgopoulos
Ερευνητές δημιούργησαν μωρά μέσω ρομπότ χρησιμοποιώντας χειριστήριο PS5




Επιτραπέζιο μηχάνημα που γεννάει παιδιά με DualSense!

Τα πρώτα μωρά μέσω...ρομπότ δημιουργήθηκαν στη Νέα Υόρκη, με την βοήθεια ενός PS5 controller!

Ερευνητές από την Βαρκελώνη δημιούργησαν την περασμένη άνοιξη ένα ρομπότ που χύνει ανθρώπινο σπέρμα και το έστειλαν στη Νέα Υόρκη. Εκεί, στο New Hope Fertility Center της Αμερικής, το ρομπότ συνδέθηκε με ένα μικροσκόπιο και ένα χειριστήριο PS5 (DualSense) κι ένας από τους τεχνικούς χρησιμοποίησε το χειριστήριο για να τοποθετήσει μία ρομποτική βελόνα. Παρατηρώντας ένα ανθρώπινο ωάριο μέσα από μια κάμερα, στη συνέχεια κινήθηκε μόνο του προς τα εμπρός, διεισδύοντας στο ωάριο και άφησε ένα μόνο σπερματοζωάριο. Συνολικά, το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για να γονιμοποιήσει περισσότερα από 12 ωάρια.

Το αποτέλεσμα των διαδικασιών, λένε οι ερευνητές, ήταν υγιή έμβρυα - και τώρα έχουν γεννηθεί δύο κοριτσάκια, τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι τα πρώτα άτομα που γεννήθηκαν μετά τη γονιμοποίηση από ένα «ρομπότ». «Ήμουν ήρεμος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα, «Είναι απλώς ένα ακόμη πείραμα», λέει ο Έντουαρντ Άλμπα, ο φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός που διέταξε τη συσκευή έγχυσης σπέρματος.

Η startup εταιρεία που ανέπτυξε το ρομπότ, Overture Life, λέει ότι η συσκευή της είναι ένα αρχικό βήμα προς την αυτοματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης και ενδεχομένως να κάνει τη διαδικασία λιγότερο δαπανηρή και πολύ πιο κοινή από ό,τι είναι σήμερα.

Αυτήν τη στιγμή, τα εργαστήρια εξωσωματικής γονιμοποίησης στελεχώνονται από εκπαιδευμένους εμβρυολόγους που κερδίζουν πάνω από 125.000 δολαρια ετησίως για να χειρίζονται με λεπτότητα το σπέρμα και τα ωάρια χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτές κοίλες βελόνες κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Ωστόσο, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις λένε ότι ολόκληρη η διαδικασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτόματα ή κάπως έτσι. Η Overture, για παράδειγμα, έχει καταθέσει μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που περιγράφει ένα «βιοτσίπ» για ένα εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μινιατούρα, πλήρες με κρυφές δεξαμενές που περιέχουν υγρά ανάπτυξης και μικροσκοπικά κανάλια για το σπέρμα να κινείται.

Στο μέλλον θα δημιουργούνται ακόμα και ωάρια και σπέρμα
Οι επιστήμονες μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν ωάρια και σπέρμα από το δέρμα και τα κύτταρα του αίματος. Τι θα σημαίνει αυτό; «Σκεφτείτε ένα κουτί όπου μπαίνουν το σπέρμα και τα ωάρια και ένα έμβρυο βγαίνει πέντε μέρες αργότερα», λέει ο Santiago Munné, ο βραβευμένος γενετιστής που είναι επικεφαλής καινοτομίας στην ισπανική εταιρεία. Πιστεύει ότι εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα επιτραπέζιο όργανο, οι ασθενείς μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να επισκεφτούν μια εξειδικευμένη κλινική, όπου μια και μόνο προσπάθεια να μείνουν έγκυος μπορεί να κοστίσει 20.000 δολάρια στις ΗΠΑ. Αντίθετα, λέει, τα ωάρια ενός ασθενούς θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν απευθείας σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα γονιμότητας στο γραφείο ενός γυναικολόγου. «Πρέπει να είναι φθηνότερο. Και αν κάποιος γιατρός μπορούσε να το κάνει, θα το έκανε», λέει ο Munné.

Το MIT Technology Review εντόπισε μισή ντουζίνα startups με παρόμοιους στόχους, με ονόματα όπως AutoIVF, IVF 2.0, Conceivable Life Sciences και Fertilis. Μερικές έχουν ρίζες σε πανεπιστημιακά εργαστήρια που ειδικεύονται στη μικροσκοπική τεχνολογία lab-on-a-chip. Μέχρι στιγμής, η Overture έχει συγκεντρώσει 37 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, όπως η Khosla Ventures και η Susan Wojcicki, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube.

Ο κύριος στόχος της αυτοματοποίησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, λένε οι επιχειρηματίες, είναι απλός: "Το να δημιουργούνται περισσότερα μωρά. Περίπου 500.000 παιδιά γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως κάθε χρόνο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα γονιμότητας ή δεν μπορούν να πληρώσουν για αυτό".

«Πώς πηγαίνουμε από μισό εκατομμύριο μωρά το χρόνο σε 30 εκατομμύρια;» αναρωτιέται ο Ντέιβιντ Σέιμπλ, πρώην γιατρός γονιμότητας που τώρα διευθύνει ένα επενδυτικό ταμείο. «Δεν μπορείτε, αν λειτουργείτε κάθε εργαστήριο σαν μια ειδική, χειροποίητη κουζίνα. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η εξωσωματική γονιμοποίηση. Ήταν 40 χρόνια εξαιρετικής επιστήμης και πραγματικά μέτριας μηχανικής συστημάτων».

Αλλά δεν θα είναι εύκολο να αυτοματοποιηθεί πλήρως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Απλά φανταστείτε να προσπαθείτε να φτιάξετε ένα ρομπότ...οδοντίατρο. Η σύλληψη με δοκιμαστικό σωλήνα περιλαμβάνει 12 διαδικασίες και το ρομπότ της Overture μέχρι στιγμής εκτελεί μόνο μία από αυτές και μόνο εν μέρει.

Στο άρθρο του TechnologyReview , υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει τη «ρομποτική» γονιμοποίηση ενός ωαρίου στο Overture Life Sciences. Μια δονούμενη βελόνα διαπερνά το ωάριο, εναποθέτοντας ένα μόνο σπερματοζωάριο.

Οι επιστήμονες δεν έχουν σχέση με το gaming
Οι συγκεκριμένοι ερευνητές που χρησιμοποίησαν το DualSense controller δεν είχαν ξαναπαίξει games. Πάντως απ' ότι βλέπουμε...τα κατάφεραν αμέσως στο να πετύχουν το στόχο τους. Μένει να δούμε στο μέλλον τα συγκεκριμένα μωρά που γεννήθηκαν από ρομπότ και πως θα αισθάνονται μετά από όλο αυτό.

"Play has no limits" όπως λέει η Sony. Κυριολεκτικά όμως!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

09 Mar 2024 11:37 #275278 by Nikos Georgopoulos
Ερευνητές έφτιαξαν ένα μεγάλο disc των 200 TB που μπορεί να αποτελέσει επιστροφή στα optical media




Θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη σε εταιρείες και σε σπίτια.

Μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών ανέπτυξαν έναν οπτικό δίσκο με τεράστια χωρητικότητα που ξεπερνά το ένα petabit (128 TB) δεδομένων. Αυτή η ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Shangai κατάφερε να αυξήσει τη χωρητικότητα ενός οπτικού δίσκου χρησιμοποιώντας μια αρχιτεκτονική καταγραφής σε 3D (σύμφωνα με το Techspot). Ουσιαστικά, η διαδικασία περιλαμβάνει τη στοίβαξη εκατοντάδων layers εγγραφής δεδομένων σε απόσταση μόλις ενός μικρομέτρου (0.000001 μέτρο) μεταξύ τους, διατηρώντας παράλληλα το συνολικό πάχος του δίσκου ίδιο με ένα παραδοσιακό DVD ή Blu-ray. Αυτός ο τρόπος αποθήκευσης χρησιμοποιεί 100 layers, τα οποία λέγεται ότι έχουν ως αποτέλεσμα μέγιστη χωρητικότητα δεδομένων 1,6 petabit ή περίπου 200 terabytes. Αυτό είναι ένα γιγαντιαίο άλμα σε σχέση με ακόμη και τους πιο προηγμένους quad-layer δίσκους Blu-ray, οι οποίοι επί του παρόντος ξεπερνούν περίπου τα 128 GB.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μειώσουν τον χώρο που απαιτείται για ένα κέντρο δεδομένων υψηλής χωρητικότητας από μια γιγαντιαία εγκατάσταση σε ένα δωμάτιο μεταβαίνοντας σε μια λύση οπτικής αποθήκευσης, η οποία όχι μόνο θα καθιστούσε τα ίδια τα κέντρα φθηνότερα στην κατασκευή αλλά και θα περιόριζε τα ζητήματα θερμότητας και ενέργειας τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν επί του παρόντος οι εγκαταστάσεις δεδομένων. Ένα άλλο όφελος θα ήταν η ελαχιστοποίηση της μετεγκατάστασης δεδομένων. Λέγεται ότι οι δίσκοι έχουν αναμενόμενη διάρκεια αντοχής από 50 έως 100 χρόνια. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τα τρέχοντα συστήματα αποθήκευσης που είναι HDD (Hard Disk Drive) based, τα οποία γενικά μεταφέρουν δεδομένα σε νέες συσκευές κάθε πέντε έως 10 χρόνια για να μην υπάρξει απώλεια δεδομένων.

Ενώ η εταιρική χρήση φαίνεται να είναι η προτεραιότητα, οι ερευνητές λένε επίσης ότι οι βάσεις δεδομένων στο σπίτι είναι μια πιθανή μελλοντική περίπτωση χρήσης. Εάν έχετε μια στοίβα εξωτερικών σκληρών δίσκων που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας, η ομάδα οραματίζεται ένα μέλλον όπου μια βάση δεδομένων στο σπίτι θα ήταν χρήσιμη. Αυτή η βάση δεδομένων θα μπορούσε να αποθηκεύσει πάρα πολλά δεδομένα όπως αναμνήσεις με την οικογένειάς σας ή με τους φίλους σας.

Το μειονέκτημα είναι ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αναπτύξει μια γρήγορη μονάδα δίσκου για την «ανάγνωση» των δίσκων. Ίσως η μονάδα δίσκου να είναι ακριβή για τους περισσότερους από αυτούς που θέλουν να την αγοράσουν. Παρόλα αυτά τα νέα μέσα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν για να είναι συμβατά με την τρέχουσα τεχνολογία στο μέλλον.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

09 Mar 2024 12:20 #275279 by Nikos Georgopoulos
GameScent: Η νέα συσκευή όσφρησης για video games




Περιέχει 6 μυρωδιές.

Οι κόσμος των video games είναι μεγάλος με πολλά αξιοθέατα και ήχους. Με την ανάπτυξη της εικονικής πραγματικότητας μπορείτε σχεδόν να αγγίξετε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε. Αλλά η όσφρηση ήταν μια από τις αισθήσεις που η τεχνολογία των video games δεν θα μπορούσε ποτέ να την ενσωματώσει στα video games . Μια νέα συσκευή «υπόσχεται» να ανοίξει τα ρουθούνια σας στη μυρωδιά του κόσμου των video games.



Το GameScent είναι μια νέα συσκευή όσφρησης. Με τροφοδοσία από AI, η συσκευή των 180 δολαρίων καταγράφει ήχο σε πραγματικό χρόνο και επεξεργάζεται αυτούς τους ήχους για να εκπέμπει μυρωδιές που αντιστοιχούν στη δράση στην οθόνη. Έτσι, αν παίζετε ένα racing game όπως το Need for Speed Unbound θα μυρίζετε την εξάτμιση του αυτοκινήτου όταν καίγεται. Απλώς συνδέστε το GameScent στη θύρα HDMI της κονσόλας, του PC ή της τηλεόρασής σας.

Αυτό το κουτί έχει όγκο 18x16x12 ίντσες και σας επιτρέπει να μυρίζετε οτιδήποτε υπάρχει στα video games. Π.χ. παίζεις Call of Duty: Modern Warfare 3 και μόλις σου πέταξαν smoke granade; Η μύτη σας θα πιάσει τις μυρωδιές των εκρήξεων και των πυροβολισμών στο το πεδίο της μάχης. Βρέχει στα δάση όπως στο Horizon Forbidden West; Το GameScent θα απελευθερώσει μυρωδιές με βάση τη φύση και τις καταιγίδες. Συνολικά, η συσκευή διαθέτει έξι μυρωδιές: πυροβολισμούς, εκρήξεις, δάσος, αγώνες, καταιγίδες και «καθαρό αέρα».

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification