Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

24 Feb 2022 10:49 - 28 Feb 2022 18:17 #261696 by Μάνος Γρυπάρης
Ουκρανία: Η Ρωσία επιτίθεται από όλες τις κατευθύνσεις
Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία από κάθε πλευρά. Δείτε τον αποκαλυπτικό χάρτη.

Η Ρωσία επιτίθεται από κάθε κατεύθυνση στην Ουκρανία και όχι μόνο από τις περιοχές που συνορεύουν από το Ντονμπάς. Ο χάρτης που δημοσίευσε το BNO πριν από λίγη ώρα είναι αποκαλυπτικός.


Όπως μπορείτε να δείτε οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε περίπου 30 σημεία της Ουκρανίας. Θυμίζουμε ότι τον ρωσικό στρατό συνδράμουν και οι δυνάμεις της Λευκορωσίας.

Η ζυθοποιία Pravda ξεκινά την παραγωγή βομβών μολότοφ
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι Αρχές στο Κίεβο.

«Καταστρέψαμε την αεράμυνα της Ουκρανίας»
Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και αεροπορικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Επίσης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ που έκαναν λόγο για κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που πετούσε πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πηγή: TaNea.gr


Όταν η Αμερική θέλει να φέρει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Όσοι υποστηρίζουν κάποιον φανατικά και ειδικά το ΝATΟ και τις ΗΠΑ (που με την σειρά τους για χάρη του επεκτατισμού θέλουν να εντάξουν μια χώρα όπου από το 2014 οι ακροδεξιοί πήραν με την βία την εξουσία και σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό), ας πάνε να αγοράσουν μερικά βιβλία ιστορίας μήπως θυμηθούν τίποτα, γιατί λογικά στην Ιστορία στο σχολείο οι δάσκαλοι θα γελούσαν με την πάρτη τους. Να θυμίσω Βιετνάμ, Κύπρος, Σερβία, Μέση Ανατολή, Χαβάη και δεκάδες άλλα παραδείγματα.
ΥΓ. Προς ψέκες: Να σημειώσω ότι δεν υποστηρίζω καμία ιδεολογία, είτε αριστερή, είτε κεντρώα, είτε δεξιά. Sorry αν χάλασα το αφήγημα σε κάποιους.

Ο χάρτης



Όσοι πολιτικοί ψευτοαναλυτές θεωρούν πως ότι έγινε στην Kύπρο το 1974 είναι ίδιο με ότι γίνεται σήμερα στην Ουκρανία, είτε είναι άσχετοι, είτε εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Τι σχέση μπορεί να έχει μία εισβολή διαφορετικού έθνους, όπως έγινε το '74? 
Ο Πouτιν επιτίθεται σε χώρα που ανήκει στο ίδιο του το έθνος και που ήταν πρώην έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι κάτι ανάλογο με το να επιτίθεται η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ.
Σε μία εναλλακτική πραγματικότητα σκεφτείτε το εξής. Φανταστείτε ο Καναδάς να είχε πρωθυπουργό φιλικό με τις ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση να έκανε την ανατροπή του με ακροδεξιouς ή με κομμoυvιστές πολιτικoυς (διαλέξτε ότι θέλετε από τα δύο). Μετά, επί 8 χρόνια να γίνονταν σφαγές αμάχων και περιθωριοποίηση των μειονοτήτων μέσω ακρoδεξιώv ή κομμουvιστικώv οργανώσεων (σαν αυτά που έγιναν στην Ανατολική Ουκρανία, όπως σκοτωμοί, το ότι δεν τους επέτρεπαν να μιλάνε Ρωσικά κτλ). Μετά από 8 χρόνια όμως θα είχαν προηγηθεί νόμιμες εκλογικές διαδικασίες και ο Καναδάς θα ήταν έτοιμος να ενταχθεί στη...Σοβιετική Ένωση. Σωστά? Τι θα έκανε η Αμερική? Θα πετούσε χαρταετό? Υπάρχει κάποιος αφελής που νομίζει κάτι τέτοιο? Αυτό περίπου συνέβη και με την Ουκρανία.
Συνεπώς καλό το παραμύθι "Μόνο ο Πούτιν είναι κακός" αλλά δεν έχει δράκο. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να επεκτείνουν τα εδάφη τους και να έχουν τον πρώτο λόγο στις πηγές ενέργειες. Και πρώτες οι ΗΠΑ που έχουν ανακατευτεί με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Κίνα, Μέση Ανατολή, Σερβία, Βιετνάμ, Κορέα. Είναι η Νο.1 περιπτωσάρα που θέλει να είναι πρώτη υπερδύναμη και δεν θέλει καμία άλλη υπερδύναμη. Θέλει απλά το "διαίρει και βασίλευε". 
Συνοψίζοντας:
- Ξέρουμε πόσο μας αγαπάει η ΕΕ που μας έβαλε στο ευρώ και το χρέος έχει πιάσει ταβάνι. Οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ έχουν κονομήσει με την πάρτη μας και έχουν ξεχρεώσει τα δικά τους.
- Ξέρουμε πόσο μας αγαπάει η Αμερική που μας έβαλε στο NATO, βρήκε τα ελληνικά πιόνια της για να στήσει την εισβολή το 74 με την Κύπρο και άφηνε να χτυπιούνται δύο χώρες του NATO χωρίς να κάνει κάτι. Φυσικά μας θυμάται για στρατιωτική βοήθεια όποτε θέλει να επιτεθεί.
- Ξέρουμε επίσης πόσο μας αγαπάει η ΕΕ που δεν δέχεται τους μετανάστες, παρά έφτιαξε το Δουβλίνο ΙΙ για να μένουν μόνο στις Μεσογειακές χώρες.
- Το Κίεβο ήταν ιστορικά η πρωτεύουσα του Ρωσικού Έθνους όπου ξεκίνησαν οι σημερινοί Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι. Η Ουκρανία όπως την ξέρουμε ξεκίνησε μόνο για κάποια χρόνια πριν την Σοβιετική Ένωση και βέβαια συνέχισε μετά από αυτή. Σκεφτείτε λοιπόν ξαφνικά να γινόταν χώρα του ΝΑΤΟ. Έτσι...χωρίς δημοψήφισμα.
- Το ΝΑTO και οι ΗΠΑ είχαν πει στη Σοβιετική Ένωση ότι δεν θα επεκταθούν Νοτιοανατολικά της Γερμανίας.
- Όλοι αυτοί οι Γαλάζιοι Χειροκροτητές - Μαϊντανοί που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, θεωρούν απόλυτα φυσιολογικά όλα τα παραπάνω. Όπως θεωρούν φυσιολογικό η Ουκρανία να μπει στο ΝATO και η Αμερική να συνέχιζε την επεκτατική της πολιτική. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του NATO θα ήταν (λόγω Ουκρανίας) στα Νότια Σύνορα της Ρωσίας και η Αμερική θα γινόταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι. Φυσικά αν διαφωνήσεις μαζί τους για το θέμα αυτό θα σε πουν "Αριστερό" ή "Koμμουνιστή". Αν ήταν έτσι τότε το 70% των Ελλήνων που δεν ψηφίζουν ότι αυτοί, θα ήταν "Αριστεροί" και "Κομμουνιστές". Υπάρχουμε κι εμείς που ψηφίζουν μικρότερα κόμματα που δεν δίνουν τόση βάση σε ιδεολογίες. Αλλά αυτή είναι η άμυνά τους και την έχουν μάθει γιατί έτσι απαντάνε και οι πολιτικοί που ψηφίζουνε. Δεν έχουν επιχειρήματα οπότε σου βάζουν μια "ταμπέλα" στο κεφάλι.
- Η δε παρομοίωση του Πoύτιν με τον Xiτλερ είναι ένα ακόμη ανέκδοτο για στάχτη στα μάτια. Λες και έχει σκοπό να καταλάβει την Ευρώπη ή να εξοντώσει δεκάδες εκατομμύρια αμάχους. Χειρουργική επέμβαση έκανε σε ένα 48ωρο, χωρις ούτε ένα πυρηνικό. Ούτε καν Στάλiv. Βέβαια το οτι ο γιος του Μπάιντεν έκανε συμφωνία με τον Ουκρανική Burisma, όχι αυτό δεν είναι επεκτατισμός μπροστά στην πόρτα της Ρωσίας. Γελάσαμε πάλι.
- Επίσης οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα να μιλάνε για την Ρωσία είναι η Αμερική και η Τουρκία όταν έχουν την ίδια επεκτατική πολιτική. Είμαι βέβαιος ότι το 99% του κόσμου δεν ξέρει καν ότι το διάστημα 1846-1848, η Αμερική πήρε με πόλεμο το Τέξας από το Μεξικό, το οποίο μέχρι το 1821 είχε 100% Ισπανικό πληθυσμό.
Εν κατακλείδι, το παράδειγμα του Κύπρου με το 1974 δεν υπάρχει αλλού παγκοσμίως. Δεν έχω ξαναδεί χουντική κότα που να διοικεί ένα χρόνο, να κάνει ψευτοεισβολή και μετά να αποσύρει αεροπλάνα, υποβρύχια και όλα τα στρατεύματά του απ' το Βόρειο τμήμα, έτσι για να καταλάβει ο εχθρός πάνω από το 1/3 του εδάφους "όπως συμφωνήθηκε με τον Κίσινγκερ". Επίσης έψαξα πολύ και δεν μπορώ να βρω μεγαλύτερο ντενεκέ από τον Kαραμανλή που να έχει προδώσει 2 φορές την χώρα του, να έχει υπογράψει το '60 να μπει Touρκική Υποδιοίκηση στην Κύπρο και το '74 να μην στείλει ούτε ένα στρατιώτη. Αν μπορείτε να βρείτε έστω ένα τέτοιο παράδειγμα παγκοσμίως θα σας παραδεχτώ. 
Εν τω μεταξύ οι απόγονοί του Καραμαvλή κυβερνούν μέχρι και σήμερα.


Edit: Δείτε και το παρακάτω βίντεο, σχετικά με την αναίτια αίτηση της Αμερικής για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝATΟ:



Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, λέει από το 2015 αυτά που έγραψα και πιο πάνω.

O John Mearsheimer είχε επίσης μια εξαιρετική ομιλία το 2011, στην οποία εξηγεί γιατί οι πολιτικοί ηγέτες λένε ψέματα.


File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

24 Feb 2022 13:44 - 24 Feb 2022 13:53 #261657 by Frazzle
Ουκρανία: Φόβοι για κλιμάκωση και μεγαλύτερη εισβολή - Οι πρώτες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία



Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ανακοινώνουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, την ώρα που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές.

Ηδη, από χθες η Δύση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, με την ΕΕ να ανακοινώνει ομόφωνα τη συμφωνία των ΥΠΕΞ, ενώ λίγο αργότερα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε με τη σειρά του μία σειρά κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Πάντως, την ίδια ώρα, η ανησυχία για περαιτέρω ανάφλεξη της κατάστασης εντείνεται, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία συνεχίσει να αναπτύσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ οι εκρήξεις στα αποσχισθείσες περιοχές συνεχίζονται.

Ζελένσκι: Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση

Οι φόβοι ενισχύονται και από τις τελευταίες εξελίξεις, αφού η ουκρανική πλευρά εκφράζει έντονες ανησυχίες για το ποιες τελικά είναι οι επιδιώξεις του Πούτιν.

Χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία. «Είμαι έτοιμος να τερματίσω τον πόλεμο μέσω διμερών συζητήσεων και με τη συμμετοχή άλλων ηγετών» είπε, και συμπλήρωσε πως «το βασικότερο είναι να διατηρηθεί η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία»

Από τη μεριά του, μάλιστα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, προβαίνοντας σε μία άκρως αιχμηρή, αλλά και ανησυχητική εκτίμηση-δήλωση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CNN, ξημερώματα ώρα Ελλάδος, υποστήριξε ότι ο απώτερος στόχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «να καταστρέψει την Ουκρανία» και γι' αυτό «καμία κύρωση δεν θα είναι αρκετή» μέχρι να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

«Ο απώτερος στόχος του είναι να καταστρέψει την Ουκρανία. Δεν ενδιαφέρεται για μέρη της Ουκρανίας. Δεν ενδιαφέρεται καν να κρατήσει ολόκληρη τη χώρα υπό τον έλεγχό του. Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα, και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, δυστυχώς, στη χθεσινή του ομιλία, είναι ότι μισεί την ουκρανική πολιτεία, πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Fox News, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια». Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

Ουκρανία: Πληροφορίες για νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία

Ολα αυτά την ώρα που η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταλεί στρατός στις αποσχισθείσες περιοχές, ενώ τόσο το Reuters, όσο και η αμερικανική εταιρεία Maxar κάνουν λόγο για νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία.

Αρχικά, το πρακτορείο Reuters ανέφερε έντονη κινητοποίηση και ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Λίγο αργότερα, η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar, υποστήριξε ότι δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η εταιρεία έκανε, μάλιστα, λόγο για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

ΗΠΑ: Απέκλεισε ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, ακυρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις αποφάσεις Πούτιν προφανώς έγινε ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ο Λευκός Οίκος προ λίγων ωρών απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας Συνόδου Κορυφής.

«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται Σύνοδος Κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», τόνισε η Τζεν Ψάκι, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υπάρξει αποκλιμάκωση θα συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, ακυρώθηκε από τον Αντονι Μπλίνκεν και η αυριανή συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ενδεικτικό του ψυχροπολεμικού κλίματος.

Μπάιντεν: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους

Νωρίτερα, σε ακόμη ένα διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις «που θα πονέσουν τη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Οι πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «εφαρμόζουμε κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση για τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

«Δεν έχουμε πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία»

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία» δήλωσε ο Μπάιντεν, και τόνισε ότι ήθελε να είναι ξεκάθαρος πως πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» στη ρωσική επιθετικότητα

Βλέπουμε την «αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, στο οποίο ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις κινήσεις της σχετικά με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί στρατιωτικά στην περιοχή.

«Δεν χρειάζεσαι το αίμα, εκτός αν επιθυμείς να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία συγκεντρώνει αποθέματα αίματος. Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις», είπε ο Μπάιντεν. Μαζί με τη Γερμανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να σιγουρέψει πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της Άμυνας, ενώ πρόκειται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη-μέλη «θα πονέσει πολύ τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

Ως προς τα πρόσωπα, οι κυρώσεις αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν, καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ως προς το ρωσικό κράτος, οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της» είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας», και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, θα κάνουν κακό οικονομικά και θα κάνουν κακό στους ανθρώπους που αφορούν» επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας» διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας» δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ακυρώθηκε.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του, που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Έκανε το καθήκον του, έπραξε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες», διαβεβαίωσε.

Κυρώσεις ανακοίνωσε και η Βρετανία

Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης, από το βήμα της βρετανικού κοινοβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank- και σε τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Σημειωτέον ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια κυρώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο.

Ουκρανία: Σφοδρή επίθεση Γκουτέρες σε Πούτιν -«Όταν στρατεύματα μπαίνουν σε άλλη χώρα, δεν λέγεται ειρηνευτική δύναμη»

Από τη μεριά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ προέβη σε μία σπάνια για τον ίδιο επίθεση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνοντας με σφοδρότητα τη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και την κάλεσε να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο.

«Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης χώρας χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, επικρίνοντας ανοικτά κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ξεκίνησε «εισβολή» στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε να μιλά για «εισβολή», αναφερόμενος στις κινήσεις της Ρωσίας στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εισβολή» την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Αρκετοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν δηλώσει από την προηγούμενη ημέρα τής αναγνώρισης του Ντονμπάς από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στις περιοχές των αυτονομιστών. Ωστόσο, δεν ανέφεραν πως αυτό αποτελεί ευρεία εισβολή στη χώρα. Παράλληλα, προαναγγέλλονται κυρώσεις από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ.

Αργότερα, ο Λευκός Οίκος άλλαξε τη στάση του, όταν ο Τζον Φάινερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, είπε:

«Θεωρούμε πως, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Μια εισβολή είναι μια εισβολή, και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα», είπε.

Mέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος απέφευγε να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε η χρήση του όρου «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο της Ουκρανίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

Σε παρόμοιο ύφος, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «ανοησίες», μιλώντας για την εντολή Πούτιν που αφορά στην ανάπτυξη «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά» είπε η πρέσβης, αναφερόμενη στις κινήσεις αυτές της Ρωσίας.

«Στον πάγο» ο Nord Stream 2

Ολά αυτά, εν μέσω σφοδρών ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση, που αναμένεται ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες παγκοσμίως.

Οι τιμές στην ενέργεια παίρνουν την ανιούσα για πολλοστή φορά φέτος, και τα κράτη προσπαθούν να κρατήσουν την κρίση μακριά από την τσέπη των καταναλωτών, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτύχουν.

Η μεγάλη εξάρτηση πολλών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο (κατά 40% η Ευρώπη) και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σε ρωσικών συμφερόντων εταιρείες και πρόσωπα συμπαρασύρουν τις τιμές και προκαλούν αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Η Γερμανία έκανε ήδη ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, διακόπτοντας τη διαδικασία πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει μέσω Βαλτικής ρωσικό φυσικό αέριο, ως αντίδραση στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έδωσε εντολή να αποσυρθεί η θετική αξιολόγηση που απαιτείται για την έγκριση του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την αναγνώριση από τον Πούτιν των εδαφών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο Σολτς έδωσε εντολές να διερευνηθεί με ποιες εναλλακτικές θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας. «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

24 Feb 2022 19:20 #261663 by Απόστολος Μητσακούλης
Θα ανέβουν οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου στα ύψη.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 00:28 - 28 Feb 2022 01:34 #261695 by Μάνος Γρυπάρης
Δεύτερη νύχτα τρόμου στο Κίεβο, η Δύση κόβει τις γέφυρες με τον Πούτιν

Το σφυροκόπημα της  Ουκρανίας  από την «Κόκκινη αρκούδα» δεν λέει να λάβει τέλος. Σειρήνες ήχησαν ξανά στο Κίεβο το βράδυ. Οι αψιμαχίες για τις διαπραγματεύσεις και η «στροφή» του Βερολίνου. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.Μία ακόμη δύσκολη νύχτα είχαν οι άνθρωποι που ζουν στην  Ουκρανία  και που αγωνιούν για τη ζωή τη δική τους αλλά και των οικογενειών τους, βλέποντας αμάχους να πέφτουν νεκροί από τη «μηχανή» της Ρωσίας.Συνεχείς εκρήξεις, βομβαρδισμοί, πυρά στρατιωτών και σειρήνες πολέμου ηχούν στα αυτιά των πολιτών που προσπαθούν να επιβιώσουν από τις συγκρούσεις που δεν λένε να σταματήσουν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως και στο υπό πολιορκία Κίεβο.Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου (26/2) σήμανε συναγερμός στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται βομβαρδισμός από τη Ρωσία.Οι πολίτες μόλις άκουσαν τις σειρήνες να ηχούν έτρεξαν στα καταφύγια για να προφυλαχθούν.  

Ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Κώστας Ονισένκο, ο οποίος ζει στο Κίεβο, μετέδωσε νωρίτερα μέσω Facebook ότι είναι ζήτημα λίγων λεπτών να υπάρξει μαζικός βομβαρδισμός της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο Κίεβο τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 8 το πρωί της Δευτέρας χωρίς διαλείμματα.«Για πιο αποτελεσματική υπεράσπιση της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 17:00 σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2022, έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», αναφερόταν σε ανακοίνωση του δημαρχείου.Νωρίτερα το Σάββατο, ο δήμαρχος και πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο είπε: «Όλοι οι άμαχοι στο δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα θεωρούνται μέλη των ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης του εχθρού».Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαταγή για επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η κατάσταση στο Κίεβο αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ γνωστοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου (26/2) ότι ο στρατός της Ρωσίας έλαβε διαταγή να διευρύνει την επίθεσή του προς όλες τις κατευθύνσεις. «Σήμερα όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», ανέφερε.

Κατά την τρίτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μάχες διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις αυτής της φιλοδυτικής χώρας της ανατολικής Ευρώπης.Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 198 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ πολλαπλασιάζονται οι βομβαρδισμοί του Κιέβου και άλλων πόλεων, όπως το Χάρκιβ (ανατολικά).Ο Κονασένκοφ επανέλαβε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πλήττει κατοικημένες περιοχές, αλλά δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν κατοικίες να έχουν πληγεί από πυρά σε όλη τη χώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές ότι «εμπλέκουν τον άμαχο πληθυσμό» καθώς «μοιράζουν με τρόπο ανεξέλεγκτο» όπλα, ο ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αυτό «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ατυχήματα και σε απώλειες».Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέΜετά τη διαταγή της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέο μήνυμα στον λαό του.«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος.«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Τα ρωσικά πυρά στον Ζελένσι για άρνηση διαπραγματεύσεων και η διάψευση του ΚιέβουΝωρίτερα το Σάββατο, Ουκρανία και Ρωσία «συγκρούστηκαν» και μέσω ανακοινώσεων.Όλα ξεκίνησαν μετά από δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κατηγόρησε την Ουκρανία ότι είπε «όχι» στις διαπραγματεύσεις.«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.«Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε.Ωστόσο, λίγο αργότερα, το Κίεβο διάψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας όμως ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.«Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων», σημείωσε και πρόσθεσε:«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους».Αλλαγή στάσης της Γερμανίας: «Ναι» με αστερίσκους για μπλόκο της Ρωσίας από το SWIFTΣτα αξιοσημείωτα της ημέρας ήταν η σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου απέναντι στη Ρωσία, καθώς όχι μόνο αποφάσισε να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, αλλά δέχθηκε –έστω και υπό συγκεκριμένους όρους- να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, κάτι που αρνούταν να κάνει έως τώρα.Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Επίσης, η καγκελαρία ενέκρινε την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία.«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.  Παράλληλα, το Βερολίνο προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση. Αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έγκριση της παράδοσης 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γεμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.Τέλος, η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα», δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών της ΕΕ για την ΟυκρανίαΤηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, Κυριακή (27/2) στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.«Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter.
  


Αμυντικό εξοπλισμό στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία με C-130

Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία. 

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Πηγή: skai.gr


Για να βλέπετε κάθε μέρα βίντεο κάντε follow τον Τάσο Τσιάμη στο Instagram

Είναι ο Έλληνας που μένει στο Κίεβο και βγαίνει κάθε μέρα έξω και τραβάει βίντεο με το τι συμβαίνει. Toυ έχουν πάρει συνέντευξη όλα τα κανάλια την στιγμή που άλλοι δημοσιογράφοι τρέχουν να κρυφτούν στα καταφύγια ή πιο πέρα. Έχει και άλλους Έλληνες στο Κίεβο αλλά αυτός δεν μασάει τίποτα. Κομάντο. Στο Τσίλι Καφενείο 2024 τον λένε Ράμπο και του φτιάχνουν και memes.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 16:55 - 28 Feb 2022 16:56 #261698 by Nikos Georgopoulos
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κομβόι ρωσικών δυνάμεων να κινείται προς Κίεβο

Καθώς οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αποκρούουν τις ρωσικές προελάσεις γύρω από το Κίεβο, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό κομβόι μήκους άνω των 3 μιλίων βρίσκεται καθοδόν προς την πρωτεύουσα. 
Η συνοδεία εθεάθη σε δορυφορικές εικόνες την Κυριακή γύρω στις 10:56 το πρωί (τοπική ώρα), στο δρόμο P-02-02 κοντά στο Ιβάνκιβ, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο δρόμος P-02-02 πηγαίνει προς το Κίεβο. Πηγαίνουν φορτηγά καυσίμων και υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων τανκς, οχήματα πεζικού και αυτοκινούμενο πυροβολικό που κινούνταν στη συνοδεία.

Τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας η συνάντηση αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας


Σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Αλεξάντερ Λουκασένκο, η ουκρανική προεδρία εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι συμφώνησε αντιπροσωπεία της να προσέλθει σε συνομιλίες με τη Ρωσία στο Γόμελ στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Κατά δήλωση του Ουκρανού υφυπουργού Εσωτερικών, Εβγκένι Γενίν, οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα το πρωί της Δευτέρας.

Ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακολούθως σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία» δήλωσε αναφορικά με τις επικείμενες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη συνομιλία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας ότι έλαβε εγγυήσεις ότι λευκορωσικά στρατεύματα δεν θα κινηθούν κατά της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρνηθεί νωρίτερα συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία στο Μινσκ, δεδομένης της συμμετοχής του καθεστώτος Λουκασένκο στη ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό της επικράτειάς μας» δήλωσε από πλευράς του εν όψει των συνομιλιών των αντιπροσωπειών ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Νμίτρι Κουλέμπα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «νίκη» το γεγονός ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν «ως προαπαιτούμενα, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι δόθηκαν εγγυήσεις εκ μέρους της Λευκορωσίας ότι δεν θα γίνει χρήση στρατιωτικής βίας εκ μέρους της έως τη διεξαγωγή της συνάντησης και κατά τη διάρκεια αυτής.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του λαού της Ουκρανίας. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τη Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο που νικήσαμε το προηγούμενο τέρας στην Ευρώπη 80 χρόνια πριν» είπε αναφερόμενος στον Χίτλερ.

Ως προς την εντολή Πούτιν να τεθεί σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ο Κουλέμπα ανέφερε πως θα ήταν «καταστροφή» για την Ουκρανία και τον κόσμο εάν δεχθεί η χώρα του πυρηνικό πλήγμα, διαμήνυσε όμως ότι οι απειλές Πούτιν δεν θα κάμψουν την ουκρανική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα του λαού.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η εντολή Πούτιν εντάσσεται σε στρατηγική κλιμάκωσης εν όψει των συνομιλιών στα σύνορα.

Με το βλέμμα στις συνομιλίες οι ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε στο CNNi ότι η Ουάσινγκτον τελεί εν αναμονή της συνάντησης των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας.

«Ανέκαθεν τονίζαμε ότι επιζητούμε διπλωματική λύση, και η Ρωσία επέλεξε τη σύγκρουση. Αυτή η διπλωματική προσπάθεια αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια να οδηγηθεί η Ρωσία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» επισήμανε.

Δεν απάντησε, εντούτοις, ευθέως ερωτηθείσα εάν οι Ρώσοι κινούνται προς τις συνομιλίες καλή τη πίστει. «Δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι του Πούτιν ή στη ρωσική λογική, οπότε αναμένουμε να δούμε» δήλωσε.
 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 17:00 - 28 Feb 2022 18:13 #261699 by Nikos Georgopoulos
Σφαγές αθώων πολιτών έκαναν οι ακροδεξιοί του Ζελίνσκι, μεταξύ αυτών και Έλληνες

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ βίντεο με Ουκρανούς φασίστες να σκοτώνουν άοπλο ηλικιωμένο.
Αυτά γινόντουσαν από το 2014!


Δείτε εδώ

Και εδώ με απειλή αυτόματου τους ζητάνε ταυτότητες.


Οι ακροδεξιοί έκαναν κουμάντο και σκότωναν χιλιάδες κόσμο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ζελίνσκι μας το παίζει δημοκράτης.


Δείτε εδώ προπαγάνδα που έκανε ο Σκάι στο δελτίο ειδήσεων.




Αυτό έπαιξε πριν ακόμα αρχίσει η εισβολή στο Κίεβο. Έβαλαν βίντεο του 2018 με κάτι Ρώσους στο μετρό της Ρώμης στην Ιταλία και το έδειξαν λες και ήταν Ουκρανοί λέγοντας οτι και καλα τραυματίστηκαν.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 17:18 #261701 by Aνέστης Αδαμίδης
Χαμός γίνεται με την κατάσταση αυτή. Δεν ξέρεις ποιον να πιστέψεις. Με τα ΜΜΕ που υπάρχουν τώρα και την ασταμάτητη ροή πληροφοριών και ειδήσεων, πλέον έχω αμφιβολίες για το τι είναι αληθινή είδηση και τι παραπληροφόρηση.

Ας μην ξεχνάμε και το ρητό: Η πρώτη απώλεια σε έναν πόλεμο, είναι η αλήθεια

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 17:59 - 28 Feb 2022 18:09 #261703 by Μάνος Γρυπάρης
Στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας φωταγωγήθηκε και η Βουλή των Ελλήνων


"Καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της", από τη Βουλή των Ελλήνων.

Με τη σημαία της Ουκρανίας φωταγωγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (26/02) η πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πάνω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.



"Με τη συμβολική αυτή πρωτοβουλία εκφράζεται τόσο η καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, μέλος του ΟΗΕ, όσο και η αμέριστη συμπαράστασή της χώρας στον δεινά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό", όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων.


Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα σκληρή ανάρτηση από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα Τι λένε για την φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής με τα χρώματα της Ουκρανίας
File Attachment:

Με μία ακόμη ανάρτηση η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιρωσική προπαγάνδα, στον πόλεμο της Ουκρανίας.Η νέα ανάρτηση έρχεται  μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ με την Ρωσική πρεσβεία για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία. Αφορμή η φωταγώγηση της ΒουλήςΣε νέα ανάρτησή της λοιπόν η Ρωσική πρεσβεία κατηγορεί την Ελλάδα και της λέει να συνέλθει.

Στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας φωταγωγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 25 Φεβρουαρίου, το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας και το κτίριο της Τεχνόπολης.



Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας
"Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα tweet δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!"


Σχόλιο: Έχουν γίνει δεκάδες πόλεμοι στο παρελθόν. Από που κι ως που να πάρουμε επίσημα θέση υπέρ μιας χώρας και κατά μιας άλλης? Ακόμη χειρότερα, από που κι ως που να στέλνουμε και πολεμικό υλικό για την Ουκρανία. Οκ γιατροσόφια το καταλαβαίνω. Αλλά δύο όπλα με C-130? Πάει καλά ο Μητσοτάκης? Η Ρωσία δηλαδή αν αρχίσει να μας βλέπει σαν εχθρούς για το μέλλον θα έχει άδικο?
Επίσης, επί 8 χρόνια ήταν εξαφανισμένη η ελληνική κυβέρνηση από το να πάρει θέσει για τις σφαγιές χιλιάδων αθώων πολιτών, προφανώς γιατί η Ουκρανία είναι υποψήφια για ΝATO, ενώ η Pωσία εκτός της συμμαχίας.

File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 18:25 - 28 Feb 2022 18:39 #261704 by Μάνος Γρυπάρης
Συγκλονιστικά βίντεο από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο  Άμαχους πολίτες βομβαρδίζουν οι Ρώσοι, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας –  Ουκρανίας  στην Λευκορωσία, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν το σφυροκόπημα στο  Χάρκοβο  και ασκούν ασφυκτική πίεση στην Μαριούπολη. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στους δρόμους του Χάρκοβο που βάλλεται από ρουκέτες και  πυραύλους  δείχνουν όλη τη φρίκη του πολέμου με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το Χάρκοβο μόλις δέχθηκε μαζικά πυρά από γκραντ (ρουκέτες).

Δείτε εδώ τα σκληρά βίντεο

Και εδώ επισης σκληρά βίντεο


Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.«Το Χαρκίβ υπέστη μόλις μαζικό  βομβαρδισμό  από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο FacebookΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣΤα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media αποτυπώνουν, την καταστροφή και την βαρβαρότητα του πολέμου με εικόνες σκληρές και δεκάδες νεκρούς ανθρώπους σε δρόμους και σπίτια. Οι ρουκέτες και οι πύραυλοι χτυπούν αδιάκριτα σπίτια και δρόμους και αλλοίμονο σε όποιον δεν έχει προλάβει να προφυλαχτεί σε καταφύγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βομβαρδισμοί που έγιναν σε εμπορικό πολυκατάστημα σκότωσαν πολίτες που είχαν βγει από τα καταφύγια για να πάρουν προμήθειες! Χάος και πανικός για όσους βρίσκονται στους δρόμους του Χάρκοβο  

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης αναλύει τι συμβαίνει για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Εκτιμάει ότι οι Ρώσοι θα τελειώσουν με το Χάρκοβο σύντομα.



ΥΓ. Επίσης κοντρίτσα με Τατιάνα Στεφανίδου ότι δεν του δίνει χρόνο. Φυσικά. Και πως να του δώσει? Αφού λέει:
- Ότι φταίει και η Δύση που άφηνε τους ακροδεξιούς στην Ουκρανία να σφάζουν Ρώσους.
- Ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν θα έπρεπε να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για να μην βρεθούν μπλεγμένες.
- Ότι θα πρέπει να βρούμε ευκαιρία και να ζητήσουμε τις ίδιες κυρώσεις για την Τουρκία, που έχει καταλάβει παράνομα το 37% της Κύπρου (ψευδοκράτος) από το 1974.

Αλλά βέβαια όλα αυτά...δεν είναι για την τηλεόραση. ΕΙδικά όταν η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα κανάλια από την έναρξη της πανδημίας με 80 εκατομμύρια.


Εν τω μεταξύ Ρωσία και Ουκρανία συζητούν ακόμη από το πρωί.


File Attachment:
File Attachment:
File Attachment:


"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

28 Feb 2022 19:15 #261706 by Απόστολος Μητσακούλης
Αν αντιδρούσαμε έτσι και στα δικά μας θέματα καλά θα ήταν.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification