Ελλάδα: Γενική Συζήτηση/Επικαιρότητα

07 Aug 2021 00:45 - 07 Aug 2021 00:50 #254276 by Frazzle
Φωτιές: Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα – Συνεχής ενημέρωση
 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς προς τον Άγιο Στέφανο το οποίο έχει εξαπλωθεί νότια και αφού καίει μέσα στον οικισμό Πευκόφυτο έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς.Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.  Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λιόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Την ίδια ώρα ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γύθειο και  Μαυροβούνι, όπου και κατευθύνεται η φωτιά. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού απεγκλώβισε δέκα ανθρώπους από παραλία στο Βαθύ Γυθείου. Δραματική έκκληση απευθύνουν μέσω του ΣΚΑΪ οι κάτοικοι της περιοχής για να επιχειρήσουν εναέρια μέσα ώστε να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.Την ίδια ώρα, το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ισχυρό σε Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία και Φθιώτιδα.

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Αττική: Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο. Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρυονέρι, ενώ το μέτωπο διευρύνεται στη Μαλακάσα.Εκκενώνονται με νέο μήνυμα του 112 οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνεται προς τα εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένα άτομα στους παραπάνω οικισμούς που γίνεται τώρα επιχείρηση από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να απομακρυνθούν.Έχασε τη μάχη για τη ζωή 38χρονος πολίτης που είχε διακομισθεί τραυματισμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ από την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν κάτοικος ή εθελοντής πυροσβέστης. Είχε διακομισθεί στο ΚΑΤ με τραυματισμό στο κεφάλι ως συνέπεια ατυχήματος.
Διαβάστε αναλυτικά για την κατάσταση στην Αττική

 


 112: Εντολή εκκένωσηςΜετά τις 11 εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 που καλούσαν τους κατοίκους στην Μαλακάσα, στον οικισμό Σφενδάλη, στο Καπανδρίτι και το Πολύδένδρι να εκκενώσουν την περιοχή.
  • Το 1ο μήνυμα: Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή στον οικισμό Σφενδάλη, εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού.
  • Το 2ο μήνυμα: Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από Επαρχιακή Οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου.
  • Σε νεότερο μήνυμα από το 112 αναφέρονται τα εξής: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
  • Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πευκόφυτο, Ποντίων, Αγίου Στεφάνου, με εντολή εκκένωσης προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας.
Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

 

 

Εύβοια: Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη της φωτιάς στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα, αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι. Διαβάστε αναλυτικά

 


Μαλεσίνα Φθιώτιδας: Την εκκένωση της ευρύτερης περιοχής του Θεολόγου στην Φθιώτιδα ζήτα πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς ο κίνδυνος από την φωτιά είναι μεγάλος. Ήδη υπάρχουν καμένα σπίτια μέσα σε μία περιοχή που είναι γεμάτη πεύκα. Πριν από λίγα λεπτά έφτασε μήνυμα από το 112 στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονταν στην περιοχή και καλεί αυτούς που βρίσκονται στο Θεολόγο να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή με κατεύθυνση προς τις παραλίες Λεκούνα και Βλυχάδα καθώς έχει είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά.Η αστυνομία διέρχεται μέσα τους δρόμους του πευκόφυτου οικισμού για να πληροφορήσει τους πολίτες που βρίσκονται εκεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς κινδυνεύουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ωστόσο έτσι δυσκολεύουν πολύ περισσότερο τις κινήσεις των δυνάμεων πυρόσβεσης. 

Πύργος: Δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών ανατράπηκε στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς. Αμέσως μετά, οι δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα. Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Τσαπαρέικα και Νεμούτα Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στα Βίλλια, Τσαπαρέικα ή Νεμούτα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αχλαδινή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λακωνία: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης. Όπως εξήγησε, «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες. Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Μεσσηνία: «Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις φωτιές στη Μεσσηνία», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και όπως επισημαίνει, «τα σημαντικότερα από αυτά εντοπίζονται στις περιοχές Μέλπεια και Βλαχόπουλο». Ειδικότερα, «στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία».Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Βλαχόπουλο, «η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή».

Δυτική Μακεδονία: Με σύμμαχο τον καιρό και τους ανέμους, που σήμερα έχουν κοπάσει, αλλά και μετά την ολονύχτια μάχη πυροσβεστών, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης και του στρατού, συνεχίζεται το πολυήμερο έργο κατάσβεσης στα τρία πύρινα μέτωπα, που κατακαίουν τη Δυτική Μακεδονία. Καλύτερη είναι η «εικόνα», αλλά μεγάλο παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, όπου χθες χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση έξι οικισμών.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

07 Aug 2021 01:42 - 07 Aug 2021 01:43 #254277 by Frazzle
Για τέταρτη μέρα καίει η πυρκαγιά στα Γρεβενά – Υπό έλεγχο οι φωτιές στη Θεσσαλονίκη

Για τέταρτη μέρα καίει η πυρκαγιά στον δήμο Δεσκάτης στα Γρεβενά, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις στα Πετροκέρασα και στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης. Ενεργά παραμένουν τα μέτωπα στην περιοχή Πολυμύλου και Ζωοδόχου Πηγής Κοζάνης 



Μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη, στον δήμο Δεσκάτης στα Γρεβενά.Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σημειώθηκε αναζωπύρωση λόγω της αύξησης της έντασης των ανέμων, ωστόσο, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Χθες, προληπτικά, λόγω των έντονων καπνών, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι και, όπως είπε ο κ. Ασλανίδης, οι κάτοικοι δεν θα επιστρέψουν ούτε σήμερα το βράδυ στα σπίτια τους.

Επεσήμανε πάντως ότι για το Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή είναι κατηγορίας 2 (μέση), ενώ και η ένταση των ανέμων αναμένεται να κοπάσει.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα της φωτιάς είναι αρκετά βελτιωμένη και στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, οχήματα και μηχανήματα έργου των δήμων και της περιφέρεια.

Στο μεταξύ, ενεργά παραμένουν τα μέτωπα στην περιοχή Πολυμύλου και Ζωοδόχου Πηγής Κοζάνης, αλλά και στον δήμο Βοΐου, μεταξύ Διλόφου – Πενταλόφου, χωρίς να απειλούν κατοικημένες περιοχές.Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις στα Πετροκέρασα και στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Πετροκέρασα επιχείρησε και ελικόπτερο.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

07 Aug 2021 01:48 - 07 Aug 2021 01:49 #254278 by Frazzle
Σύλληψη 43χρονου για εμπρησμό στο Κρυονέρι

Στη σύλληψη ενός 43χρονου στο Κρυονέρι έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στην απόπειρα κατάσβεσης της πυρκαγιάς, προχώρησε η αστυνομία.

 

Στη σύλληψη ενός 43χρονου στο Κρυονέρι, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν στην απόπειρα κατάσβεσης της πυρκαγιάς, προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς συμμετείχε μεν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά είχε ύποπτη συμπεριφορά καθώς κινείτο σε περιοχές από όπου λίγο αργότερα ξεπηδούσαν φλόγες.

Διαβάστε ακόμη: Απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως

Ο 43χρονος οδηγήθηκε στην υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας όπου τελικά συνελήφθη.Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό.Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εργαζόμενο στα αστικά λεωφορεία, κάτοικο Νέας Ιωνίας.

Η αστυνομία έχει προσαγάγει επίσης δύο άτομα που -κατά πληροφορίες- εντοπίστηκαν με μπιτόνια στον Άγιο Στέφανο. Σε εξέλιξη είναι η προανακριτική διαδικασία.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται: «Συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα (6 Αυγούστου 2021), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής), ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό σε δασική έκταση στην περιοχή Μαντρί στο Κρυονέρι, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για ναρκωτικά, φωτοβολίδες και βεγγαλικά.Συγκεκριμένα, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας εντόπισαν τον ανωτέρω, να κινείται με δίκυκλο σε δύσβατο σημείο της περιοχής Μαντρί στο Κρυονέρι. Κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες ανέμων και ως εκ τούτου το άτομο υποδείχθηκε σε αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. Από την διενεργηθείσα έρευνα προέκυψε η εμπλοκή του σε ακόμα δύο αναζωπυρώσεις στο νεκροταφείο Κρυονερίου και στο ρέμα στην περιοχή Μαντρί. Επίσης, κατά την έρευνα στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σπίρτα, αναπτήρες, προσανάμματα, τσόφλια καρυδιών, που χρησιμοποιούνται ως προσανάμματα, φιδάκι, κροτίδες, ποσότητα κάνναβης, σπόροι και τρίφτης κάνναβης και φορητός υπολογιστής».
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

07 Aug 2021 01:53 - 07 Aug 2021 01:53 #254279 by Frazzle
Χαρδαλιάς: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό, 98 νέες εστίες φωτιάς το τελευταίο 24ωρο
 

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,  Νίκος Χαρδαλιάς,  κατά την έκτακτη ενημέρωση που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, για τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα.

«Αυτές τις ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε ό,τι αφορά την ένταση των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη τη χώρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη, βρίσκονται στο μέτωπο μέσα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες μας παλεύουν μέρα νύχτα, άυπνοι εδώ και μέρες για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα και τις νέες φωτιές, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμα και τη ζωή τους», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.«Τους ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρουν σε συνεργασία με τους εθελοντές, που ρίχτηκαν στη μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες και πρωτόγονες συνθήκες», συνέχισε.

«Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε 98 νέες ενάρξεις (σ.σ. νέες εστίες φωτιάς) και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση των 14:30, ο υφυπουργός δήλωσε ότι οι εν εξελίξει πυρκαγιές ανέρχονταν σε 56.Συνολικά 64 πυρκαγιές, όπως ενημέρωσε, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή ανοιχτές, με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, «όπου σήμερα αντιμετωπίσαμε νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά».«Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τον Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στον σταθμό της Πάρνηθας, στις 14:47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 μποφόρ – 66χλμ/ώρα, ευνοώντας τη δημιουργία νέων εστιών. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα», συμπλήρωσε.Τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, με σημαντικότερες τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, εξήγησε.Όπως είπε, μέχρι στιγμής μέσω του 112 έχουν σταλεί 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών.

«Τώρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να σταματήσουν το μέτωπο στην περιοχή Πευκόφυρο, πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο Όλυμπος, ενώ ως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο γαλλικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης συνδράμουν 124 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία=1em».

Στη Βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη με δυναμική πορεία προς νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν ριπές ως και 5 μποφόρ. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ ως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη με το Beriev 200 και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο της Αεροπορίας Στρατού.

Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.Ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις, στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατά εξακολούθηση, με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομα που αύριο θα οδηγηθεί στην αντεισαγγελέα Πρωτόδικων Καλαμάτας, διευκρίνισε.Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε πως οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης, καθώς έχει διαταχθεί η εκκένωση των περιοχών όπου διαμένουν, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.«Δοκιμάζονται οι αντοχές των ίδιων μας των υποδομών» σημείωσε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς που τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπές ρεύματος στην Αττική που ήταν απαραίτητες για να αντέξει το δίκτυο.



Πολύ επικίνδυνη και εκτός ελέγχου μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αττική. Μάχη δίνουν με όλα τα μέσα πυροσβέστες και εθελοντές σε Άγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες.Την ίδια ώρα, εκκενώνονται διά θαλάσσης η Λίμνη Ευβοίας και τα γύρω χωριά.Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο Γύθειο , ώστε να μην μπει η φωτιά στην πόλη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

07 Aug 2021 01:57 - 07 Aug 2021 01:58 #254280 by Frazzle
Συνελήφθη 30χρονος για τη φωτιά στο Κρυονέρι – «Είμαστε πολλοί δεν θα γλιτώσετε»
 

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί ένας 30χρονος που συνελήφθη στην Καλαμάτα για εμπρησμούς από πρόθεση. Σύλληψη και στη Φωκίδα για την πυρκαγιά που προκάλεσε εκκένωση τριών οικισμών.

Στη σύλληψη ενός 30χρονου άνδρα προχώρησαν οι Αρχές στην Καλαμάτα, με τον συλληφθέντα να αντιμετωπίζει την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση και, μάλιστα, κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω φέρεται να είχε εμπλοκή και σε άλλες περιπτώσεις εμπρησμών.Ήδη σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία και θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας πολύ βαριές κατηγορίες.

Παράλληλα, υπήρξε σύλληψη και στη Φωκίδα όπου ένας 60χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο συγκεκριμένος έκανε εργασίες και ένας σπινθήρας προκάλεσε την πυρκαγιά.

Οι συλλήψεις έρχονται σαν συνέχεια των καταγγελιών που έγιναν για έναν άνδρα επάνω σε δίκυκλο στην Ηλεία, όπου από τα σημεία που περνούσε στη συνέχεια ξεπηδούσαν πύρινα μέτωπα, αλλά και της ανεύρεσης μεγεθυντικού φακού στον Υμηττό από ομάδα εθελοντών αλλά και των καταγγελιών για γκαζάκια σε Πετρούπολη και Περιστέρι…

 
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

08 Aug 2021 13:31 - 08 Aug 2021 13:33 #254295 by Frazzle
Φωτιές σε Αττική και Εύβοια: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Νέα εντολή εκκένωσης περιοχών

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια με τις προσπάθειες των επίγειων και εναερίων δυνάμεων να επικεντρώνονται σε Ελληνικά, Τσαπουρνιά και Γούβες. Νέο μήνυμα από το «112» για εκκένωση περιοχών. 



Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια. Τα πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο, ενώ στις 10:25, μέσω του «112» δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.Επίσης, μήνυμα εστάλη και σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».  Το πρωί της Κυριακής δόθηκε και μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.Στην περιοχή Πευκί Ευβοίας βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα τρία πλοία του Λιμενικού Σώματος, δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο, δύο Ε/Γ-Τ/Ρ, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για να προσφέρουν βοήθεια, εφόσον απαιτηθεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής περίπου 350 άτομα έχουν επιβιβαστεί στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή.





Επίσης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, μεταβαίνουν στη Χαλκίδα και στην Αιδηψό για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.Τα κλιμάκια προέρχονται από το ΨΝΑ και το δίκτυο ΝΠΙΔ της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που φιλοξενούνται προσωρινά στα κλειστά γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία της περιοχής.Η δράση θα εξακολουθήσει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Παρελήφθη, πριν από λίγη ώρα, από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ο πυροσβέστης που τραυματίστηκε νωρίτερα στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ο πυροσβέστης δεν έχει κάποιο κάταγμα ή σοβαρό τραύμα, εκ πρώτης όψεως, και μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ για περαιτέρω διερεύνηση του τραυματισμού του.Ο πυροσβέστης, όπως έγινε γνωστό, λιποθύμησε και έπεσε στην πλαγιά με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Αμέσως έγινε κινητοποίηση και οι συνάδελφοι του τον μετέφεραν σε σημείο που μπορούσε να προσγειωθεί το ελικόπτερο, το οποίο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.


 300-350 πολίτες επιβιβάστηκαν σε πλοίο στην περιοχή Πευκί της Εύβοιας

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο βόρειο μέτωπο το οποίο πλησιάζει χωριά μίλησε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος τόνισε ότι περίπου 2. 500 πολίτες χρειάστηκε να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής είτε σε οργανωμένους χώρους. Σημείωσε ότι συνολικά έχουν εκκενωθεί περισσότεροι από 40 οικισμοί.

Μεταφορά πολιτών με πλωτά σκάφη

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Καλύτερη η εικόνα στην Αττική

Η εικόνα από τις φωτιές στην Αττική είναι σήμερα βελτιωμένη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

 

Λόγω της καλύτερης κατάστασης, τη νύχτα άνοιξαν από την Τροχαία οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα οι άνθρωποι που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους, παραμένουν όμως κάποιοι κλειστοί, ενώ έκλεισαν και νέοι, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι. Όσοι επιστρέφουν στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή καθώς χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, υποδομές καταστράφηκαν και περιουσίες χάθηκαν. 

 

Πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν στα παραπάνω σημεία, ενώ τη νύχτα μπήκε ενεργά στις περιπολίες και ο στρατός, για την επιτήρηση των καμένων και τον εντοπισμό αναζωπυρώσεων.Από πλευράς αστυνομίας η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες αλλά και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον τιτάνιο αγώνα για να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, σύμφωνα με την τελευταία πρωινή ενημέρωση, είναι οι εξής:* Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε πλήρη εξέλιξη και επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα ΣμηΕΑ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.* Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΕΗ: Βλάβη σε περισσότερες από 2.000 κολώνες

«Δεν σταματήσαμε καθόλου από την πρώτη ώρα που έπιασε φωτιά στην Βαρυπόμπη» τόνισε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις βλάβες που έχουν προκύψει σε κολώνες της ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.«Δώσαμε μια μαχη να ηλεκτροδοτησουμε την ΕΥΔΑΠ, μετά το Κρυονέρι και σήμερα την βιομηχανική περιοχή στην Εθνική Οδό» σημείωσε χαρακτηριστικά.Ο ίδιος ανέφερε πως συνεργεία εργάζονται στην Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο, νομό Μεσσηνίας, Ηλίας Λακωνίας και ότι προσπαθούν με το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει.Μίλησε για δύσκολη και τεράστια ζημιά που έχει προκύψει σε περίπου πάνω από 2.000 κολώνες και σημείωσε πως πρέπει να βάλουν καινούργιο δίκτυο. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» είπε ενδεικτικά.Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε πως το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι σε 10-15 ημέρες να έχει αποκατασταθεί η ζημιά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

08 Aug 2021 18:51 #254300 by Blood Prince
Ευτυχώς φέτος στην περιοχή μου δεν έχω φωτιές όπως πέρσι. Καλή δύναμη στους πυρόπληκτους.

File Attachment:


Chaos isn’t a pit. Chaos is a ladder. Many who try to climb it fail and never get to try it again. The fall breaks them. And some are given a chance to climb. They refuse or they cling to realm or the gods or love. Illusions. Only the ladder is real. The climb is all there is.
Peter Baylish

Please Log in or Create an account to join the conversation.

08 Aug 2021 21:06 #254304 by Απόστολος Μητσακούλης
Ουτε εμεις εχουμε φωτιες αλλα εχουμε το νου μας.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

18 Aug 2021 19:44 - 18 Aug 2021 19:48 #254581 by Frazzle
Φωτιά: Φλόγες περικύκλωσαν τα Βίλια - Υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανακοπή του μετώπου
 

Ώρες αγωνίας στα Βίλια , καθώς οι φλόγες έχουν κυκλώσει από δύο πλευρές την κοινότητα των 4.000 κατοίκων, για την οποία ακόμη δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης. Πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και από αέρος, καθώς και εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των δύο εστιών, κάτι που επιτεύχθηκε νωρίτερα το μεσημέρι όταν η  φωτιά  έφθασε περίπου στα 400 μέτρα από τον οικισμό.

Αρκετοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν αυτοβούλως καθώς οι φλόγες έχουν φθάσει κοντά στα πρώτα σπίτια των Βιλίων. Κατά πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία για την περίπτωση που δοθεί η εντολή εκκένωσης. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί οδηγίες προς ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθούν οι κάτοικοι.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι έχει επικοινωνήσει με τους επικεφαλής στην Πυροσβεστική (Αρχηγό και Αττικάρχη) και κρίνεται ότι δεν είναι σκόπιμη η εκκένωση του οικισμού καθώς θεωρείται ότι η φωτιά ελέγχεται.

Πυροσβέστες και κάτοικοι με μηχανήματα έργου στήνουν αντιπυρικές ζώνες την ύστατη στιγμή στα όρια του οικισμού. Η μάχη δίνεται αυτήν την ώρα στον κεντρικό δρόμο πριν από τον οικιστικό ιστό, ενώ το μέτωπο φαίνεται ότι πέρασε από το νεκροταφείο του οικισμού που βρίσκεται σε ύψωμα και πλέον κατευθύνεται με ταχύτητα προς τα σπίτια. 

Την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να κάνουν ρίψεις προκειμένου να ανακόψουν τις φλόγες που πλησιάζουν την κοινότητα από δασική έκταση.Μία από τις πολλαπλές εστίες του πύρινου μετώπου που μαίνεται επί τρεις ημέρες στην περιοχή -έχοντας κατακάψει μέχρι στιγμής άνω των 80.000 στρεμμάτων δάσους- έλαβε κατεύθυνση αργά το μεσημέρι της Τετάρτης προς τον οικισμό των Βιλίων, καθώς άλλαξαν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.  

Περίπου στις 16:00 υπήρξε εισήγηση από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς οι φλόγες έφθασαν σε μια απόσταση περίπου 400 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι δεν χρειαζόταν να γίνει εκκένωση, καθώς τα εναέρια μέσα κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο.Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, η φωτιά επέστρεψε, καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου.

 

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η προσπάθεια ελέγχου του νότιου τμήματος της φωτιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα.

Η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια είναι αδιάκοπη· υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες που μαίνονται και σήμερα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα και η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει η συνεχής αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου.Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.Από το πρωί της Τετάρτης κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα οκτώ ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στη μάχη της κατάσβεσης έχει ριχτεί σήμερα και το ρωσικό Beriev.

Καθώς το μέτωπο απείλησε νωρίτερα τον οικισμό των Βιλίων, η Δήμητρα Κώνστα, πρώην δημοτική σύμβουλος Βιλίων, έκανε λόγο μιλώντας στο Open για απελπιστική κατάσταση, αναφέροντας ότι η φωτιά έφτασε σε απόσταση 500 μέτρων από τα πρώτα σπίτια, καίγοντας τον λόφο κάτω από τα γήπεδα των Βιλιών.Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν απομακρυνθεί εκ νέου προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Παλαιοχώρι και Προφήτης Ηλίας, ενώ απειλήθηκε προσωρινά και ο οικισμός Θέα.Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας, ενώ κινδύνευσαν και πυροσβέστες εν μέσω σοβαρής αναζωπύρωσης.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε, σύμφωνα με το ertnews.gr.


Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

 

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.Αρκετά καμένα σπίτια στη ΛαυρεωτικήΣτη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.Πατούλης:

Σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης , μίλησε νωρίτερα για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στην Αττική, σημειώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».«

Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.


Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.



 
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

23 Aug 2021 21:32 #254778 by Απόστολος Μητσακούλης
Θα έχουμε κάτι ωραίες πλυμμήρες μετά με το κουτάλι.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Notification