Commandos: Behind Enemy Lines

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PC  

Commandos: Behind Enemy Lines

Site: www.commandosgame.com



Το σωτήριο έτος 1998, η Westwood έχει μόλις πριν ένα χρόνο κυκλοφορήσει το Red Alert και μαζί με τα expansions πραγματικά κυριαρχεί στο χώρο των RTS. Η Blizzard, ελάχιστο καιρό πριν, έχει κάνει ένα μεγάλο μπαμ με το Starcraft και οι φανατικοί φίλοι της εταιρίας παρατάνε το Warcraft 2 ή ότι άλλο έπαιζαν κι αρχίζουν την ενασχόληση με το καινούργιο αυτό strategy. Άρα γίνεται κατανοητό ότι οποιοσδήποτε ήθελε να βγάλει ένα παιχνίδι σε αυτό το είδος, έπρεπε να δώσει στο κοινό κάτι εξαιρετικό ώστε να πάρει ένα σεβαστό κομμάτι της αγοράς. Η Eidos εκείνη την εποχή είναι μια εταιρία η οποία κάνει άλματα μπροστά και παλεύει να γίνει ένας κολοσσός. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες κυκλοφορεί ένα παιχνίδι που φιλοδοξεί να προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο των gamers, το Commandos: Behind Enemy Lines. Στους παλιούς το νέο αυτό παιχνίδι έφερνε στο μυαλό εικόνες από το Cannon Fodder. Για τους νέους ήταν ένα νέο είδος παιχνιδιών που μπορούμε να χαρακτηρήσουμε ως Action-Tactical-RTS.



Gameplay
Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από έξι άτομα, τους έξι commandos. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους: Green Beret, Sniper, Sapper, Driver, Diver και Spy. Όπως θα μάθετε από το εισαγωγικό βίντεο η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε στην αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να μπορεί να σαμποτάρει τους εχθρούς σε οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε στιγμή και πολύ αποτελεσματικά. Βέβαια δεν θα έχετε ποτέ όλους αυτούς τους commandos μαζί. παρά μόνο στην τελευταία αποστολή, αλλά αυτό είναι που δίνει ένα τεράστιο συν στο παιχνίδι. Σε κάθε αποστολή θα πρέπει να διαχειριστείτε τους διαθέσιμους στρατιώτες σας ώστε να καταφέρετε ένα πλήγμα στον Άξονα. Καθένας από αυτούς διαθέτει, εκτός από συγκεκριμένες ικανότητες, ένα σακίδιο με τον εξοπλισμό που θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε ώστε να περάσετε μέσα από τους εχθρούς και να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας.

Εδώ όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό strategy όπου θα πρέπει να κάνετε τεράστιες σφαγές. Εδώ η ησυχία είναι σύμμαχός σας, αν βέβαια δε θέλετε να βρεθείτε ανάμεσα σε λόχους Γερμανών με προτεταμένα τα τουφέκια. Και βέβαια αφού έχετε όλους κι όλους έξι άνδρες, προφανώς δεν υπάρχουν και περιθώρια για απώλειες. Συνεπώς αυτό που θα πρέπει να κάνετε μέσα στο παιχνίδι είναι να εξοντώσετε ήσυχα όσο το δυνατόν λιγότερους αντιπάλους (ώστε να μπορείτε και να τους κρύψετε) και να φτιάξετε ένα πλάνο με υπολογισμένες κινήσεις ώστε να γλιτώσετε τις κακοτοπιές και να πετύχετε τους στόχους σας. Αυτά βέβαια τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού το κάνουν πραγματικά πολύ δύσκολο αλλά αυτή είναι και η χαρά του. Δηλαδή οι μελετημένες κινήσεις και η σημασία στη λεπτομέρεια. Λεπτομέρειες όπως οι περιπολίες των στρατιωτών καθώς και το οπτικό τους πεδίο όπως και τα χνάρια που αφήνετε στο χιόνι ή στην άμμο και τη λάσπη.



Όλα αυτά τα πλάνα και τα σχέδια θα κληθείτε να τα βάλετε σε εφαρμογή σε 20 πραγματικά πολύ μεγάλες αποστολές. Χωρισμένες σε τέσσερις πεντάδες, σας στέλνουν σε διαφορετικά θέατρα των μαχών. Το παιχνίδι ξεκινάει με την αποχώρηση των συμμάχων από τη Νορβηγία όπου και θα κληθείτε να καταστρέψετε -σε ένα χιονισμένο τοπίο- τις υποδομές για να μη τις αξιοποιήσουν οι Γερμανοί. Με το πέρας αυτών των αποστολών θα μεταφερθείτε στην έρημο όπου θα πρέπει να βοηθήσετε με τα σαμποτάζ σας τους συμμάχους να κερδίσουν τη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να κάνετε και στη συνέχεια όταν θα βρεθείτε στη βόρεια Γαλλία λίγο πριν την απόβαση στη Νορμανδία. Η τελευταία πεντάδα είναι και η πιο εντυπωσιακή αφού θα βρεθείτε στο έδαφος της Γερμανίας με σκοπό να αποτρέψετε τους Γερμανούς απ’ το να αρχίσουν μια ευρείας κλίμακας αντεπίθεση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του παιχνιδιού, οι αποστολές βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται, μαζί με φωτογραφίες εποχής, βοηθούν ώστε να έχετε την αίσθηση ότι τις ζείτε. Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα ενδιάμεσα βίντεο που προβάλλονται μετά από κάθε πεντάδα αποστολών. Είναι αυθεντικά βίντεο που είχαν τραβηχτεί μέσα στον πόλεμο και πραγματικά είναι ένα ισχυρότατο κίνητρο για να τελειώσετε τις αποστολές. Ακόμα και εκείνες που φαίνονται ακατόρθωτες.

Στους πρωταγωνιστές τώρα, όπως προείπαμε, έχετε στη διάθεσή σας έξι στρατιώτες. Ο Green Beret είναι απλά killing machine. Πρόκειται για τον κλασικό πρασινοσκούφη καταδρομέα που μπορεί να σκαρφαλώσει σε βράχους, να καμουφλαριστεί τέλεια μέσα στο χώμα αλλά και να σφάξει οποιονδήποτε αντίπαλο με το μαχαίρι του. Ακόμη, είναι ο ταχύτερος όλων και λόγω μυϊκής μάζας κουβαλάει τα πάντα οπότε αν δεν τον έχετε μαζί σας, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Ο Sniper τώρα είναι αυτό που λέει το όνομά του. Έχει ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας και απλά καθαρίζει από απόσταση. Γενικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαραίτητη μονάδα αν και πάντα βοηθάει να σκοτώνεις από μακριά. Ο Sapper είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή μονάδα. Βάζει κάθε είδους εκρηκτικά, κόβει σύρματα, ρίχνει χειροβομβίδες αλλά το καλύτερο είναι η παγίδα για αρκούδες που μπορείτε να στήσετε στους αντιπάλους με προφανή αποτελέσματα. Για τον Driver τι να πούμε; Οδηγεί οτιδήποτε πάνω στη γη αλλά χειρίζεται και τα machine guns οπότε είναι σίγουρα χρησιμότατος. Με παραπλήσιο όνομα έρχεται ο Diver. Αυτός ο άνθρωπος εκτός από τις βάρκες που οδηγάει έχει και μια δικιά του φουσκωτή για τις περιπτώσεις που θα βρείτε μπροστά σας ποτάμι. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορεί να κολυμπήσει υποβρυχίως για να μη τον βλέπουν και όταν σκάσει μύτη στην ακτή χρησιμοποιεί μαχαίρι ή ψαροντούφεκο (!) για να εκτελέσει. Πραγματική δύναμη! Τέλος ο Spy είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Ξέρει γερμανικά οπότε μόλις του βρείτε μια στολή αξιωματικού μπορεί να περνάει ανενόχλητος καθώς και να αποσπά την προσοχή από ολόκληρες διμοιρίες ώστε οι άλλοι να περνάνε άνετα από πίσω. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν εκτός από ειδικό εξοπλισμό και ένα πιστόλι για τις δύσκολες στιγμές.



Γραφικά
Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τους αντιπάλους του. Δεν έχει γίνει προσπάθεια να φτιαχτεί ένα τρισδιάστατο παιχνίδι αλλά προτιμήθηκαν όμορφα σχεδιασμένα γραφικά, πιθανότατα στο χέρι, που δίνουν την αίσθηση του χώρου χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη τεχνολογία. Το γεγονός αυτό μας δίνει ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα με όμορφα περιβάλλοντα τα οποία θα σας δώσουν μία πολύ καλή αίσθηση του χώρου και του τοπίου στο οποίο βρίσκεστε. Ωστόσο υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα. Πρώτον, οι εκρήξεις δεν είναι ότι το καλύτερο και υπάρχει μια μικρή έλλειψη συγχρονισμού (μικρή μεν αλλά υπάρχει) και μαζί με αυτό τα κτίρια εμφανίζονται ξαφνικά κατεστραμμένα. Ωστόσο υπάρχει ένα πολύ ωραίο εφέ όπου βλέπετε τα αποκαΐδια να σιγοκαίνε μετά την έκρηξη. Το άλλο ζήτημα με τη μηχανή είναι ότι αν μαζευτεί πολύς κόσμος σε ένα πλάνο ή αν γίνει κάποια δυνατή έκρηξη τότε έχουμε σημαντική πτώση των frames. Τέλος, οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί είναι πολύ φτωχοί σε ποικιλία ενδυμασιών.

Ήχος
Στο ηχητικό κομμάτι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Το όλο θέμα του παιχνιδιού και η μουσική πριν τις αποστολές είναι ιδανικά. Παράλληλα, η φωνή του στρατηγού που σας δίνει τις λεπτομέρειες είναι πραγματικά όλα τα λεφτά. Μέσα στο παιχνίδι ωστόσο δεν έχουμε κάτι το εξαιρετικό. Αν εξαιρέσουμε τις φωνές των commandos, υπάρχουν πολύ λίγα ηχητικά εφέ, ενώ παρουσιάζονται και μικροπροβλήματα συγχρονισμού εικόνας και ήχου.



Επίλογος
Γενικά το Commandos είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό strategy. Δίνει έμφαση στην τακτική και την προσοχή στη λεπτομέρεια γεγονός που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που απαιτούν την παραγωγή τεράστιου όγκου στρατού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι κάθε αποστολής. Βέβαια όταν το τελειώσετε δεν έχετε να κάνετε κάτι παραπάνω. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του παιχνιδιού θα σας πάρει αρκετό καιρό ενώ υπάρχει και το σχετικό expansion με το όνομα “Beyond The Call Of Duty” αλλά οι 5 όλες κι όλες αποστολές του δεν έχουν τον ίδιο καλό και λογικό σχεδιασμό με αυτές του αρχικού και γενικά δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα σε όποιον το επιλέξει.

Θετικά:
- Αρκετά προσεγμένο
- Ξεχωρίζει από όσα strategy έχουμε δει
- Αποτελεί πρόκληση για κάθε παίκτη

Αρνητικά:
- Η υπερβολική δυσκολία του σε αρκετές αποστολές
- Όταν το ολοκληρώσετε το πιθανότερο είναι να το ξεφορτωθείτε

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.3

Κάτι πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε δει. Παρά τις ατέλειες, κάθε gamer πρέπει να το παίξει.

Αντώνης Κατρής

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 armoniac (Level 3) 11/02/2011 17:03
για την εποχη του ηταν παιχνιδαρα! εδινα για lower τοτε.. πολυ που διαβαζααα! :Ρ αυτος ο green beret.. αν και μενα πιο πολυ μ`αρεσε αυτός με τις παγιδες! ωρες ατελειωτες να περιμένω τα περιπολα, να τους στεινω παγιδες και αυτοι να μην χαμπαριάζουν μια!
#2 Zaratoth (Level 28) 12/07/2014 00:09
Το είχα παίξει πρώτη φορά τετάρτη δημοτικού αυτό το παιχνίδι με τον κολλητό σπίτι του. Πολύ ωραίο παιχνίδι, το οποίο το συνοδεύουν ακόμα καλύτερες αναμνήσεις. Το αγόρασα εκ των υστέρων, αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να το τερματίσω. Αρκετά δύσκολο.
#3 Mr.Dododi (Level 25) 06/09/2014 13:30
Πολύ πρωτότυπο, η πρώτη φορά που είδα stealth σ'ένα strategy game! Good old games...
Score 8.3
8.63 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Real-Time Strategy
Developer: Pyro Studios
Publisher: Eidos Interactive
Διάθεση:
Players:
Requirements: 16MB Ram, 120Mhz, 150MB HD
Release Date: 31/7/1998
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification