Company of Heroes 2

Hot
REVIEWED ON PC  

Ο καλός Ναζί είναι ο νεκρός Ναζί!

Ο καλός Ναζί είναι ο νεκρός Ναζί!

Ο καλός Ναζί είναι ο νεκρός Ναζί!

«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει» λέει ο σοφός μας λαός και είναι μια έκφραση που προφανώς λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η Relic Entertainment που «κρύβεται» πίσω από τα Company of Heroes, ένα από τα καλύτερα war game franchises όλων των εποχών. Η κυκλοφορία του πρώτου Company of Heroes το 2006 εξελίχθηκε σε πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους οπαδούς των real-time strategy που -περιμένοντας να παίξουν έναν βαρετό RTS τίτλο τοποθετημένο στην «πολυφορεμένη» χρονική περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ηρωοποιεί τους Αμερικανούς- αντίκρισαν έναν τίτλο στρατηγικής που βαδίζει στα πρότυπα του Warhammer 40.000, με strategic points για κατάληψη, δεκάδες μονάδες προς απόκτηση και ένα από τα δυσκολότερα και απολαυστικότερα multiplayer games ever!

Φέτος, μετά από επτά χρόνια, έρχεται τοπολυπόθητο sequel. Όσοι είχατε διαβάσει το preview του Company of Heroes από την multiplayer beta θα είχατε πάρει μια πρώτη γεύση, τουλάχιστον από την online εμπειρία και τον τεχνικό τομέα. Η Relic επιστρέφει δριμύτερη και υπόσχεται άπειρες ώρες σκληροπυρηνικών μαχών στα μέτωπα του Παγκοσμίου Πολέμου. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι το αν αυτό το sequel αποτελεί άξιο συνεχιστή της μέχρι τώρα παράδοσης. Η απάντηση στο review που ακολουθεί.

Yippee-Ki-Yay, Mother Russia!
Μετά από του Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Ναζί ήρθε η ώρα να πάρετε τον έλεγχο του ισχυρότερου στρατού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Κόκκινου Στρατού. Όλη η ιστορία του single-player campaign είναι ιδωμένη μέσα από τα μάτια και τις τραυματικές εμπειρίες του Lev Abramovich Isakovich, ενός αξιωματικού του Σοβιετικού στρατού που το Σταλινικό καθεστώς μπαγλάρωσε σε Γκουλάγκ (στρατόπεδο συγκέντρωσης εν Σιβηρία) το 1952.

Ανακρινόμενος από ένα καθίκι του καθεστώτος, ο Lev ξεσκονίζει τις αναμνήσεις του, ξεκινώντας από την ανθρωποσφαγή του Stalingrad, συνεχίζοντας με την ανελέητη επίθεση της Βέρμαχτ στην Μόσχα και τις ηρωικές προσπάθειες των Σοβιετικών να σώσουν την πρωτεύουσα τους και ολοκληρώνει με την λαίλαπα του Κόκκινου Στρατού να πλημμυρίζει όλη την Ανατολική Ευρώπη, αδειάζοντάς την από ναζί και δοσίλογους, all the way to Berlin, όπου δίδεται η τελική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την σβάστικα να φλέγεται και τον παρανοϊκό Γερμανό ηγέτη με την καμπαρντίνα να αυτοκτονεί λίγο πριν την ήττα!



Ουσιαστικά το σενάριο του Company of Heroes 2 καλύπτει όλη σχεδόν την έκταση της επιχείρησης Barbarossa και βήμα προς βήμα σας μαθαίνει τo χειρισμό, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στους αρχάριους του είδους. Εμφανίζει λοιπόν σταδιακά όλες τις διαθέσιμες μονάδες, τα κτίρια και ότι άλλο χρειαστείτε για να σπάσετε τα κόκκαλα των ταγμάτων των SS!

Ναζί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!
Ξέρω, με όσα ακούτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, δεν κρατιέστε να μπουκάρετε στο Company of Heroes 2 και να αρχίσετε να σφάζετε γερμανούς, οραματιζόμενοι ότι τιμωρείτε την σύγχρονη ηγεσία της Γερμανίας! Κάντε κράτει γιατί το sequel αποτελεί ένα πολυσύνθετο παιχνίδι και πρέπει να μελετήσετε όλες τις πλευρές του για να το απολαύσετε.

Μπαίνοντας στην αρχική οθόνη βλέπετε φάτσα κάρτα τις τρεις βασικότερες επιλογές σας: Campaign, Online & Skirmish και Theater of War. Στο Campaign ξεκινάτε το single campaign την πλοκή του οποίου προαναφέραμε και ουσιαστικά μαθαίνετε καλά το παιχνίδι, ανεβάζοντας το online rank σας και ξεκλειδώνοντας achievements που θα σας χρησιμεύσουν στο multiplayer.

Στο Online & Skirmish θα βρείτε τις υποεπιλογές Automatch vs. Players, Automatch vs. A.I. και Custom Game. Η πρώτη επιλογή είναι η καταλληλότερη αν θέλετε να τεστάρετε τις δυνάμεις σας και να ανέβετε στην εκτίμηση των άλλων παικτών παγκοσμίως. Την επιλέγετε και η CPU αρχίζει αυτόματα να ψάχνει άλλους παίκτες online (ανεξαρτήτως rank). Μόλις βρει αρκετούς φορτώνει ένα χάρτη και αρχίζει το σφάξιμο!

Στο Automatch vs. A.I. ξανά το παιχνίδι αναζητά άλλους παίκτες online μόνο που αυτή την φορά τους τοποθετεί στο ίδιο στρατόπεδο με εσάς και σας φέρνει αντιμέτωπους με αντίστοιχο αριθμό A.I. αντιπάλων. Το Custom Game είναι η κλασική επιλογή «φτιάξτο μόνος σου» και σας δίνει την δυνατότητα να προσαρμόσετε ένα παιχνίδι στα μέτρα σας, καθορίζοντας χάρτη, victory conditions και resources. Στην συνέχεια καλείτε τους φίλους σας από το community του Steam και ξεκινά η αιματοχυσία.

Το Theater of War είναι μια επιλογή που σας οδηγεί σε άλλες τρεις συναρπαστικές υποεπιλογές: Co–Op Scenarios, Solo Challenges και A.I. Battles. Αμφότερες οι επιλογές σας προσκαλούν να διεκπεραιώσετε 2, 3 και 4 σενάρια αντίστοιχα που βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα της επιχείρησης Barbarossa. Το μόνο που αλλάζει σε κάθε επιλογή είναι οι συμπαίκτες και ο αντίπαλος σας: Στα Co–Op Scenarios και A.I. Battles αντιμετωπίζετε με παρέα ή μόνοι σας αντίστοιχα τις ορδές του υπολογιστή. Στο Solo Challenges ο κυριότερος εχθρός είναι ο χρόνος!

Πριν επιλέξετε την επιλογή που σας ταιριάζει και ξεχυθείτε στις παγωμένες ρωσικές στέπες, καλό θα είναι να πατήσετε το κουμπί Tactics που βρίσκεται στο κάτω τμήμα της οθόνης δίπλα στα κουμπιά Replays και Options. Ο λόγος είναι απλός: αν δεν έχετε ξαναπαίξει κάποιο Company of Heroes καλό θα είναι να δείτε τα ολιγόλεπτα βιντεάκια που θα σας δείξουν όλες τις πλευρές του gameplay και να παίξετε το tutorial mission για να τα μάθετε στην πράξη. Αν είστε εξοικειωμένοι με τη σειρά δείτε τα βίντεο των gameplay συστατικών που προστέθηκαν στο νέο Company of Heroes.

Με την έναρξη του campaign επιλέγετε το επίπεδο δυσκολίας από τα τρία διαθέσιμα, παρακολουθείτε ένα κορυφαίο cutscene και βρίσκεστε να ελέγχετε μια χούφτα φαντάρους στο πιο καυτό μέτωπο της επιχείρησης Barbarossa, το Stalingrad. Τα συναισθήματα που θα σας κατακλύσουν εν ριπή οφθαλμού είναι αντίστοιχα του να παρακολουθήσετε το πρώτο μισάωρο της ταινίας Saving Private Ryan του Spielberg σε IMAX: ο ουρανός βρέχει θάνατο με την μορφή μολυβένιων σφαιρών και βομβών, ο θόρυβος από τα ουρλιαχτά ανθρώπων που πεθαίνουν και άλλων που δίνουν εντολές είναι εκκωφαντικός, ο χάρτης στο κάτω αριστερό τμήμα αποκαλύπτει αμέτρητες φιλικές και εχθρικές μονάδες να συγκρούονται και σαν να μην έφταναν όλα, ένας κρετίνος κομισάριος σας δίνει εντολές να κινηθείτε!

Ο μόνιμος ανταγωνιστής σας είναι φυσικά η Βέρμαχτ, ο στρατός του παρανοϊκού Χίτλερ, η οποία μυρμηγκιάζει σε κάθε χάρτη που προελαύνετε. Με την πρόοδο των αποστολών αυξάνονται οι αντίπαλες μονάδες αλλά και οι δικές σας, συνεπώς να αναμένετε την ραγδαία βελτίωση του οπλοστασίου σας όσο περνά ο καιρός. Το real-time στοιχείο μας δίνει την ευκαιρία να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση την συνολική διάρκεια του παιχνιδιού. Έχοντας ξεπεράσει τις 15 ώρες gameplay ο γράφων μπορεί να δηλώσει ότι το campaign απαιτεί ένα ισάριθμο νούμερο ωρών για όσους έχετε παίξει το πρώτο μέρος, που αυξάνεται έως τις 20 ώρες για τους νεότερους.

Από εκεί και πέρα όμως αρχίζει το σώου! Το μεγαλείο του Company of Heroes 2 είναι το multiplayer mode που θα σας καθηλώσει αμέτρητες ώρες, αρχικά μέχρι να ανεβάσετε το online rank σας και στη συνέχεια έως ότου να «ξεκλειδώσετε» όλες τις αναβαθμίσεις του Army Customizer για να δημιουργήσετε τον τέλειο στρατό για multiplayer μάχες!

Hamburger Hill!
Το Company of Heroes 2 είναι μεν real-time strategy αλλά σε μεγάλο βαθμό θα αναγκαστείτε να διεξάγετε τις μάχες σας σε στυλ Baldur’s Gate: σταματώντας τον χρόνο με το pause, μοιράζοντας τις εντολές σας σε κάθε μονάδα, ενεργοποιώντας τα skills τους και στη συνέχεια ξεπαγώνοντας τον χρόνο για να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα των εντολών σας. Υπάρχει φυσικά και το εύκολο μονοπάτι, να μαζέψετε τον στρατό σας σε μια μάζα και να τον ρίξετε πάνω στην περιοχή του εχθρού με την εντολή attack αλλά δεν συνίσταται διότι οι μονάδες δεν θα χρησιμοποιήσουν τα skills και θα επιτίθενται ίσως σε στόχους σχεδόν απρόσβλητους στις επιθέσεις τους, βλ. απλοί φαντάροι εναντίον τανκς!

Το user interface του παιχνιδιού λειτουργεί άψογα. Οι σημαντικότερες πληροφορίες απεικονίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης με τον χάρτη αριστερά, τα διαθέσιμα resources και τις μονάδες που χειρίζεστε στο κέντρο και τις εντολές των μονάδων στα δεξιά. Τα objectives της τρέχουσας αποστολής τα βλέπετε ανά πάσα στιγμή πάνω αριστερά και όλες οι μονάδες σας, θωρακισμένα, πεζικό κ.τ.λ. εμφανίζονται πάνω δεξιά. Είναι φανερό ότι ανά πάσα στιγμή βλέπετε πόσες μονάδες έχετε, που βρίσκονται, αν πυροβολούν ή βάλλονται από εχθρικά πυρά και τι εντολές μπορείτε να τους δώσετε. Ο μόνος πονοκέφαλος είναι η εμφάνιση των εικονιδίων κάτω δεξιά, ο σχεδιασμός των οποίων απαιτεί από μερικά λεπτά έως και ώρες (ανάλογα με το επίπεδό σας) μέχρι να τον συνηθίσετε. Από εκεί και πέρα όμως η διαχείριση του στρατού σας γίνεται παιχνιδάκι!

Δύο είναι τα βασικότερα συστατικά του gameplay: η στρατηγική βάσει της οποίας θα χρησιμοποιήσετε τις μονάδες σας και οι πόροι που θα συγκεντρώσετε προκειμένου να συντηρήσετε και να αυξήσετε τον στρατό σας.

Ξεκινώντας από τους πόρους, αυτοί είναι συνολικά τρεις: manpower, munitions και fuel. Το manpower έχει μια στάνταρ αυξητική πορεία εξαρχής η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τον αριθμό των μονάδων που απαρτίζουν τις στρατιές σας. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το upkeep του στρατού δηλαδή. Επίσης είναι ουσιαστικά ο πολυτιμότερος πόρος που τον ξοδεύετε στο χτίσιμο κτιρίων και στην «ανατροφή» στρατιωτών. Το munitions είναι ο πόρος που χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε τα διάφορα upgrades των μονάδων και τα ποικίλα abilities τους. Το fuel είναι το απαραίτητο καύσιμο που σας χρειάζεται για να κατασκευάσετε τα πολύτιμα οχήματά σας και ορισμένα κτίρια. Munitions και fuel αυξάνουν δραματικά το income rate τους όταν προσαρτάτε νέες περιοχές στην αρχική σας και όταν χτίζετε munitions και fuel caches αντίστοιχα πάνω στα territory points.

Territory points καλούνται τα στρατηγικά σημεία που μοιάζουν με στύλους και πρέπει να καταλάβετε όσο γρηγορότερα μπορείτε. Όπως ακριβώς και στο Warhammer 40.000, τα στρατηγικά σημεία αυξάνουν δραματικά την εισροή πόρων και επεκτείνουν την περιοχή κατοχής σας. Βασική προϋπόθεση για την τελική νίκη είναι η κατάληψη και κατοχή όλων των territory points στον χάρτη και κυρίως, η διαφύλαξη τους. Πρώτο σας μέλημα με το που καταλαμβάνετε ένα territory point είναι να στείλετε τους engineers σας να φτιάξουν munitions ή fuel caches και στη συνέχεια να περιφράξουν τον χώρο με συρματοπλέγματα όπισθεν των οποίων θα τοποθετήσετε μια ή δυο μονάδες πεζικού και κανένα πυροβόλο.

Οι μονάδες
Μόλις το ταμείο σας γεμίσει με resources, αρχίζει η κατασκευή του στρατού σας. Η ποικιλία στις μονάδες του παιχνιδιού είναι μεγάλη και καλύπτει όλες τις πολεμικές σας ανάγκες. Το πεζικό διαθέτει engineers (κατασκευαστές κτιρίων, επιδιορθωτές οχημάτων και τρελοί εξολοθρευτές πεζικού αν τους εξοπλίσετε με φλογοβόλα), conscript squads (φθηνιάρηδες φαντάρους που θα χρησιμοποιήσετε για… cannon fodder!), shock troops (καλά εξοπλισμένοι πεζικάριοι με αντιαρματικά και χειροβομβίδες), snipers (ακροβολιστές για να… γλέντάτε το πεζικό των ναζί) κ.ο.κ. Τα άρματα και το πυροβολικό είναι τα ισχυρότερά σας όπλα. Τανκς διαφόρων διαμετρημάτων, αντιαρματικά, πανίσχυρα πυροβόλα και φυσικά τα θεϊκά Katyusha θα σπείρουν τον όλεθρο στις γραμμές των εχθρών, δίνοντας την ευκαιρία στο πεζικό να καταλάβει περιοχές και να αποτελειώσει τα απομεινάρια των εχθρικών δυνάμεων.

Η αεροπορία παίζει έμμεσο ρόλο στην κατατρόπωση των εχθρών. Παίζοντας το CoH 2, κερδίζετε command points τα οποία ξεκλειδώνουν μια σειρά από χρήσιμα abilities. Ανάμεσα τους βρίσκεται το ability καλέσματος ενός αναγνωριστικού αεροπλάνου που θα κάνει κύκλους πάνω από τις θέσεις των αντιπάλων, καθαρίζοντας το fog of war και μετατρέποντας τις εχθρικές μονάδες σε εύκολο στόχο για το πυροβολικό σας. Παράλληλα, υπάρχει και το ability καλέσματος του θρυλικού ρώσικου αεροσκάφους IL-2 Sturmovik που θα κατευθύνετε στις εχθρικές γραμμές για να γαζώσει το πεζικό τους ή να βομβαρδίσει μια καθορισμένη περιοχή. Τα διαθέσιμα κτίρια πρέπει υποχρεωτικά να κατασκευαστούν στο σύνολό τους για να αυξήσετε τα resources και να εκπαιδεύσετε το πεζικό και τις θωρακισμένες μεραρχίες σας. Συνίσταται, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείτε περισσότερο πεζικό ή αρματοφόρα οχήματα, να κατασκευάσετε εις διπλούν το κτίριο που τα φτιάχνει, για ταχύτερη παραγωγή.

Χιονοθύελλες και βροχές
Οι καιρικές συνθήκες και το τερέν στο οποίο μάχεστε παίζουν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα σας. Σε αρκετά πεδία μάχης επικρατούν συνθήκες πολικού ψύχους που κατεβάζει ταχύτατα την θερμοκρασία του πεζικού σας μέχρι να...ψοφήσουν από υποθερμία! Επίσης ξεσπούν χιονοθύελλες που εμποδίζουν την ορατότητά σας και επιβραδύνουν την κίνηση των μονάδων!

Στις μάχες όπου δεν επεμβαίνει τόσο άγρια ο «στρατηγός χειμώνας» στην έκβαση του αποτελέσματος, πρέπει να έχετε το νου σας στο περιβάλλον που κινείστε. Τα σπίτια προσφέρουν καλό σημείο εγκατάστασης για τους snipers και οι λακκούβες που έχουν ανοίξει στους περισσότερους δρόμους και τα μπάζα που συσσωρεύτηκαν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς είναι ικανοποιητικές κρυψώνες για το πεζικό σας. Οι παγωμένες λίμνες και ποτάμια αποτελούν ιδανική παγίδα για τους ναζί που θα πατήσουν πάνω τους αφού μπορείτε να σπάσετε τον πάγο με μια χειροβομβίδα και να… γνωριστούν όλοι τους με τα ψάρια που βρίσκονται στον πάτο! Το τερέν συχνά αποτελεί αρνητικό παράγοντα ειδικά όταν θέλετε να περάσετε τις μηχανοκίνητες μονάδες σας μέσα από μια πόλη: άρματα και πυροβόλα συνωστίζονται ενίοτε προσπαθώντας να χωρέσουν στους στενούς δρόμους, δίνοντας έτσι καλό στόχο στους φασίστες.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στα «φιλικά πυρά», γνωστότερα και ως friendly fire. Ποτέ μην βομβαρδίζετε μια περιοχή με ολμοβόλα ή πυροβολικό αν υπάρχουν κοντά δικές σας μονάδες γιατί θα αρπάξουν και αυτές το… κατιτίς τους! Επίσης αποφύγετε την μετακίνηση αρμάτων κοντά σε σπίτι κατοικημένο από φαντάρους σας. Η πιο αστεία στιγμή που συνάντησα είναι όταν διατάζοντας ένα άρμα να εγκαταλείψει την αμυντική του θέση και να προχωρήσει προς την περιοχή του εχθρού, το ατσάλινο γομάρι χτύπησε με τις ερπύστριές του ένα σπίτι με μια μονάδα conscripts εντός. Το σπίτι ήταν ήδη λίγο… ρημάδι και το χτύπημα της ερπύστριας το αποτελείωσε γκρεμίζοντάς το και σκοτώνοντας τους πάντες μέσα! Γενικά λοιπόν χρειάζεται η απαραίτητη προσοχή, παρότι η Relic δεν δικαιολογείται στο κομμάτι αυτό της A.I. καθώς θα έπρεπε να δίνει εντολή αυτόματης μετακίνησης σε στρατιώτες και οχήματα ώστε να μην παρεμβάλλονται στα φιλικά πυρά.

Αν ανήκετε στους gamers που συνηθίζουν να υποχωρούν στην βάση τους όταν φάνε τα πρώτα χτυπήματα για να ανασυνταχτούν και να επιστρέψουν φρέσκοι στην μάχη, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε όταν παίζετε με τον Κόκκινο Στρατό. Η οδηγία 227 είναι μια εντολή που έχει δώσει το γενικό επιτελείο των σοβιετικών δυνάμεων και ισχύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με αυτή, η μονάδα που υποχωρεί στην βάση για ανασύνταξη (πατώντας την εντολή retreat στο μενού της) μαρκάρεται ως λιποτακτούσα με συνέπεια, ένας κομισάριος του κόμματος να την στήνει δίπλα στην βάση, παίζοντας σκοποβολή με όποιον στρατιώτη εμφανιστεί!

Όσο οι μονάδες σας πολεμούν, συσσωρεύουν experience points και ανεβαίνουν levels μέχρι να γίνουν βετεράνοι! Οι «μπαρουτοκαπνισμένες» μονάδες σας διαθέτουν αυξημένη ενέργεια, attack και είναι ιδανικές για να σπείρουν τον τρόμο στο εχθρικό στρατόπεδο. Παράλληλα με την προσωπική τους εξέλιξη, οι πεζικάριοι ισχυροποιούνται ούτως ή άλλως όσο περνά ο χρόνος χάρη σε μια μπάρα που βρίσκεται άνωθεν του map και έχει τρείς διαβαθμίσεις. Στην πρώτη βγαίνουν οι ταλαίπωροι conscripts, στην δεύτερη οι conscripts μετατρέπονται σε frontoviki conscripts οι οποίοι διαθέτουν βόμβες molotov και οπλοπολυβόλα. Στην τρίτη διαβάθμιση καλείτε την penal battalion, μια μονάδα πεζικού πολύ ισχυρότερη από τις προηγούμενες!

Η τεχνητή νοημοσύνη του Company of Heroes 2 είναι καλούτσικη αλλά παρατηρείται ένα μικρό προβληματάκι με το pathfinding των μονάδων, κυρίως σε συνθήκες αστικού πολέμου: δεν είναι ρεαλιστικό να κολλάει το ένα άρμα πίσω από το άλλο ούτε να δίνετε εντολή να βομβαρδίσουν ένα σημείο που βρίσκεται πίσω από κτίριο και τα… γίδια να πυροβολούν το κτίριο αντί να κάνουν μια στα πλάγια και να επιτεθούν στη στοχευόμενη μονάδα!

Πώς να νικήσετε τον πόλεμο!
Ο θρίαμβος στο Company of Heroes 2 εξαρτάται καθαρά από τις στρατηγικές σας ικανότητες και όχι από την τύχη. Για το γεγονός αυτό ευθύνεται κυρίως το αναθεματισμένο population cap που απεχθάνονται οι περισσότεροι παίκτες παιχνιδιών στρατηγικής διότι σας υποχρεώνει να προσέχετε τις μονάδες σαν… παιδιά σας και να μην τις αμολάτε μαζικά εναντίον του εχθρού για να απολαύσετε μια κολοσσιαία σφαγή φερ' ειπήν!

Ο περιορισμός των μονάδων επιβάλλει σοβαρή σκέψη στο ποιες μονάδες θα βγάλετε. Οι engineers πρέπει να υπάρχουν μόνιμα στο τερέν, μια μονάδα στη βάση για να επισκευάζει και να κατασκευάζει κτίρια και μια μονάδα τουλάχιστον να ακολουθεί τις θωρακισμένες μονάδες και να τις επισκευάζει. Στην συνέχεια, τις μονάδες πεζικού πρέπει να ακολουθεί πάντοτε ένα όχημα M5 Half-track Transport . Στεκούμενη δίπλα του, η κάθε μονάδα πεζικού μπορεί να ανανεώσει τις απώλειες της για να συνεχίσει την μάχη με αξιώσεις. Στα territory points και στις βάσεις σας, εκτός των οχυρωματικών έργων, στήστε και μια μονάδα με οπλοπολυβόλο και μια με ολμοβόλο για να «περιποιούνται» τους άτυχους που θα πλησιάσουν!

Το πυροβολικό θα σας χαρίσει την νίκη σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν θα έχετε στην διάθεση σας τα Katyusha και τα Howitzers! Τότε σταμπάρετε τις μονάδες του εχθρού, τις βομβαρδίζετε ανελέητα με το πυροβολικό και τέλος επιτίθεστε με τον υπόλοιπο στρατό! Αξιοποιείστε τα command abilities σας στο έπακρο, παραγγέλλοντας δωρεάν μονάδες, βομβαρδίζοντας περιοχές με αεροπλάνα και πυροβόλα, επιστρέφοντας μονάδες σαπάκια και αντικαθιστώντας τις με ισχυρότερες. Τέλος, κάθε στρατιά σας πρέπει να περιλαμβάνει μονάδες όλων των ειδών: τανκς για να λιώνουν πεζούς και να τσακίζουν τα πάντα, αντιαρματικά για να περιποιούνται τα εχθρικά άρματα, πυροβολικό για βομβαρδισμό των territory points και πεζικό για να καταλαμβάνει και να σιγοντάρει στις επιθέσεις.

Γουστάρετε να πολτοποιήσετε τις δυνάμεις της Βέρμαχτ και να ξυρίσετε το μουστάκι του τρελάρα με ματσέτα στο Βερολίνο; Να η ευκαιρία!

Do it yourself!
Μια επιλογή της αρχικής οθόνης που χρήζει ξεχωριστής μνείας είναι το Army Customizer. Εκεί οργανώνετε έναν στρατό της αρεσκείας σας και στη συνέχεια τον χρησιμοποιείτε στις multiplayer σφαγές και σε όλα τα challenges πλην του campaign. Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά. Στην αριστερή πλευρά βλέπετε τα loadouts, δηλαδή το πόσους διαφορετικούς στρατούς μπορείτε να δημιουργήσετε. Στο κέντρο υπάρχουν οι σημαντικές επιλογές, δηλαδή η επιλογή του commander, των bonuses που θα έχει η στρατιά σας και τα skins των μονάδων για τις καλλιτεχνικότερες φύσεις! Οι τρεις από τους πέντε commanders είναι άμεσα διαθέσιμοι και βάζοντας τον κέρσορα πάνω στα πορτραίτα τους, εμφανίζεται μια λίστα στα δεξιά που αποκαλύπτει τις special ικανότητες που αποκτούν όσο κερδίζουν command points την ώρα της μάχης.

Μετά τους commanders πηγαίνετε στο κουμπί bulletins. Πατώντας πάνω του ανοίγει μια λίστα κάτω αριστερά με τις κατηγορίες στρατιωτικών μονάδων. Επιλέγοντας την οποιαδήποτε κατηγορία εμφανίζεται στο κέντρο η λίστα με το σύνολο των διαθέσιμων αναβαθμίσεων και πόσες από αυτές έχετε «ξεκλειδώσει». Το «ξεκλείδωμα» πραγματοποιείται με δύο τρόπους: Πρώτον πρέπει να ακολουθήσετε τις προδιαγραφές της εκάστοτε αναβάθμισης, π.χ. να σκοτώσετε 300 εχθρούς με ένα συγκεκριμένο πυροβόλο ή τανκ, να αναβαθμίσετε Χ φορές την ιδιότητα μιας μονάδας, να βγάλετε Χ αριθμό από μια μονάδα. Δεύτερον, θα χρειαστεί να φτάσετε στο απαιτούμενο online rank για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την αναβάθμιση!

"Achtung multi-players!"
Στα multiplayer modes του Company of Heroes 2 θα περάσετε τις περισσότερες ώρες σας αλλά, πριν εισέλθετε στην «Ά κατηγορία» των παικτών παγκοσμίως, πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε όσα περισσότερα ranks μπορείτε (είναι συνολικά 100), παίζοντας το single-player mode. Αν δεν το πράξετε, θα είστε βορά των κανονιών κάθε αντιπάλου που βρίσκεται σε υψηλότερο rank και έχει ξεκλειδώσει όλα τα abilities των μονάδων με αποτέλεσμα οι στρατιώτες του να είναι ανθεκτικότεροι, να παράγονται γρηγορότερα, τα οχήματα να είναι ισχυρότερα, να τρυπούν ευκολότερα την θωράκιση των αντίπαλων οχημάτων και πολλές ακόμα δυσάρεστες εκπλήξεις!

Για παράδειγμα, έπαιξα ένα ματς 2 εναντίον 2. Εγώ ήμουν στο rank 10, ο συμπαίκτης μου στο rank 5 και οι αντίπαλοι μας στο rank 20+. Στα περισσότερα multiplayer modes οι συγκρουόμενοι μαζεύουν victory points μέχρι η μπάρα των victory points του εχθρού να πιάσει πάτο! Σε 20 περίπου λεπτά παιχνιδιού και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας, οι αντίπαλοι είχαν φτιάξει μια ορδή από άρματα που προφανώς ισοπέδωσε τα territory points μας και επέφερε την συντριβή!

Όταν ο πόλεμος γίνεται τέχνη!
Το Company of Heroes μας συνήθισε σε γραφικά υψηλότατου επιπέδου, με τη χρήση της αποκλειστικής μηχανής γραφικών Essence Engine της Relic Entertainment. Η έκδοση Essence 3.0 με την οποία κατασκευάστηκε το Company of Heroes 2 θα σας ταξιδέψει σε ένα όμορφο και ρεαλιστικό περιβάλλον. Το animation των χαρακτήρων παρουσιάζει ρεαλιστική συμπεριφορά, παρά τα προβλήματα της A.I. και το clipping (π.χ. οχήματα να κολλούν σε κάποια σημεία). Οι στρατιώτες σκύβουν, τρέχουν, σέρνονται, οπισθοχωρούν, μάχονται σαν λιοντάρια, εκσφενδονίζονται στον αέρα, σκοτώνονται με δραματικό τρόπο ανάλογα με την περίσταση.

Τα οχήματα είναι δυσκίνητα και ευκίνητα, περιστρέφονται και οι χειριστές τους ενεργούν ασταμάτητα. Για παράδειγμα στα θωρακισμένα φορτηγά οι στρατιώτες στην καρότσα πυροβολούν μανιωδώς τους στόχους την ώρα που ο οδηγός προσπαθεί απεγνωσμένα να ισορροπήσει το όχημα!



Οι περιβαλλοντικές λεπτομέρειες περιλαμβάνουν χιονοσκέπαστες περιοχές, φωτιές που σχεδόν νιώθεις την ζεστασιά τους όταν πλησιάζεις, μισογκρεμισμένα κτίρια, ζωντανές και μόνιμα μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, ισοπεδωμένους δρόμους και χωράφια, οτιδήποτε θα συναντούσατε αν βρισκόσασταν στα αντίστοιχα πεδία μάχης! Τα cutscenes είναι εξαιρετικά και ουσιαστικά, κινηματογραφοποιούν τις μάχες που δίνετε, προσφέροντας σας μια διαφορετική οπτική γωνία μεταξύ των συγκρούσεων.

Kill the Fascisti!
Η μουσική επένδυση ενισχύει σε τρομακτικό βαθμό την μέθεξη που θα αισθανθείτε παίζοντας το Company of Heroes 2. Ξεκινώντας από την μουσική και ακούγοντας τα επικά εμβατήρια από την αρχική οθόνη, θα τρέξετε στο πλησιέστερο εμπορικό κατάστημα για να τσιμπήσετε το CD με τα Σοβιετικά εμβατήρια σε εκτέλεση της ορχήστρας του Κόκκινου Στρατού! Μιλάμε για μουσική γεμάτη δυναμισμό και θεϊκές μελωδίες που κατακλύζει το μυαλό με εικόνες στρατιωτικού μεγαλείου, λεγεώνων που προελαύνουν, εκρήξεων ατομικών βομβών και κοσμογονικές καταστάσεις. Συνεπώς αναμένεται να σας συναρπάσει αφάνταστα!

Στην ηχητική επένδυση θα ακούσετε ότι περιμένατε από πλευράς ηχητικών εφέ, με εκρήξεις, σφαίρες να σφυρίζουν, ποδοβολητό, ήχος οχημάτων που κινούνται κ.ο.κ.) αλλά και ορισμένες εκπλήξεις. Η πρώτη έκπληξη είναι ο ανατριχιαστικός ήχος των αεροπλάνων την ώρα που πετούν πάνω από το πεδίο της μάχης και ειδικά των στούκας όταν εφορμούν προς τον στόχο. Είναι εγγυημένο ότι θα σκύψετε ασυναίσθητα όταν τις ακούσετε, τόσο αληθοφανείς είναι. Η δεύτερη έκπληξη είναι οι ατάκες των στρατιωτών. Οι σοβιετικοί εξαπολύουν ακατανόμαστες ύβρεις σε δύο γλώσσες (ρώσικα και αγγλικά) ενάντια στους ναζί, με την λέξη "Kill the fascisti" να δίνει και να παίρνει! Σε στιγμές ανάπαυλας, οι στρατιώτες αρχίζουν να επαναλαμβάνουν την κομματική προπαγάνδα με την οποία τους πότισε το σταλινικό καθεστώς, δηλώνοντας ότι ο Στάλιν είναι μεγαλοφυΐα, ότι αγωνίζονται στο όνομα του και άλλα τέτοια ευτράπελα! Δυστυχώς οι ερμηνείες στα voice-overs δεν είναι ότι καλύτερο, ενώ οι ατάκες επαναλαμβάνονται διαρκώς.

Neverending War!
Το Company of Heroes 2 δεν πέταξε την παλιά του μορφή σαν φίδι που αλλάζει το δέρμα του για να την αλλάξει με κάτι αμφιβόλου ποιότητας (βλ. Dawn of War 2). Αντίθετα παρέμεινε πιστό σε όλα τα ιδιαίτερα συστατικά που μας το έκαναν αγαπητό από την πρώτη στιγμή: ρεαλιστικές συνθήκες μάχης, πανέμορφα γραφικά, επικολυρικό soundtrack, ποικιλία μονάδων και το σημαντικότερο απ’ όλα, αποτελεί μια σοβαρή εγκεφαλική πρόκληση. Συγκριτικά με το πρώτο Company of Heroes, οι αλλαγές δυστυχώς είναι λιγότερες απ' ότι θα περίμεναν οι πιο προοδευτικοί, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια πρώτης τάξεως εμπειρία στρατηγικής που πρέπει να ζήσετε. Θα απαιτήσει από εσάς να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, σχεδιάζοντας πλάνα μάχης που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι στρατηγοί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Ποιος μπορεί να πει όχι σε κάτι τόσο ολοκληρωμένο;

Θετικά:
- Ατελείωτα modes
- Ρεαλιστική απεικόνιση καιρικών συνθηκών
- Μεγάλο σε διάρκεια
- Ποικιλία στις μονάδες
- Επικό soundtrack
- Άπειρα abilities για να «ξεκλειδώσετε» και να χρησιμοποιήσετε

Αρνητικά:
- Μέτριο A.I. τόσο στις φιλικές όσο και στις εχθρικές μονάδες
- Αφιλόξενο matchmaking στο online mode
- 7 χρόνια μετά, η εξέλιξή του μοιάζει μικρή σε σχέση με την πρώτη έκδοση

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.3

Αν αγαπάτε τα strategy και δεν έχετε λεφτά για πέταμα, το Company of Heroes 2 είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις των χρημάτων σας!

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Jaded (Level 14) 02/07/2013 12:10
Τεράστιο το review σου Γιάννη όπως και όλα τα reviews του Gameworld. Ξεκινάω την ανάγνωση και υπολογίζω ότι θα έχω τελειώσει...μετ ά το μεσημεριανό! :D
Συγχαρητήρια πάντως γιατι αυτό το sequel το περιμενα με ανυπομονησία!
#2 +1 glak (Level 17) 02/07/2013 12:14
To νέο Company of Heroes 2 τα σπάει αφού η ένταση με τις πολυάριθμες μάχες είναι φοβερή! Γιάννη πολύ κατατοπιστικό το review :-)
#3 +1 SirLvr (Level 27) 02/07/2013 12:47
Έχει να πέσει λιώσιμο! Το μόνο σίγουρο!
#4 Vasilis (Level 25) 02/07/2013 12:59
Company of Heroes 2 το συνιστώ όσο δεν πάει για να το παίξετε. Και Γιάννη βλέπω μια απάθεια μεταξύ τις Βέρμαχτ, τι σου κάναν τα παιδάκια? :P
#5 Δημήτρης (Level 11) 02/07/2013 13:13
Πολύ ωραίο review για ένα επίσης πολύ ωραίο παιχνίδι.
#6 Lordwinter (Level 28) 02/07/2013 15:58
To review όλα τα λεφτά. Εγώ απλά περιμένω να βρω λίγο χρόνο για να το απολαύσω. Όπως είπες και εσύ το καλό πράγμα αργεί να γίνει!
#7 billfrigas (Level 29) 02/07/2013 18:57
κριμα που δεν το κερδισα στον διαγωνισμό
#8 Placebo Effect (Level 15) 02/07/2013 20:03
Εξαιρετικο review. Ειδικα στο multiplayer θα πεφτει μεγαλο καψιμο. :-)
#9 rjhe (Level 22) 03/07/2013 00:58
Το μουστάκι του τρελάρα!χαχαχαχ αχαχα έτσι Γιάννης Μοσχονάς, τρομερό review, φάινεται εξίσου επικό το παιχνίδι με τον προκάτοχό του! Το Campaign δηλαδή αξίζει, ή το "ζουμί" είναι το multiplayer?
#10 Blood King (Level 25) 03/07/2013 04:45
Quoting rjhe:
Το μουστάκι του τρελάρα!χαχαχαχαχαχα έτσι Γιάννης Μοσχονάς, τρομερό review, φάινεται εξίσου επικό το παιχνίδι με τον προκάτοχό του! Το Campaign δηλαδή αξίζει, ή το "ζουμί" είναι το multiplayer?


Φοβερό και το campaign Γρηγόρη αλλά στο multiplayer αξιοποιούνται όλα τα achievements και δοκιμάζονται οι ικανότητες του παίκτη στο έπακρο 8)
#11 Blood King (Level 25) 03/07/2013 04:48
Quoting Vasilis:
Company of Heroes 2 το συνιστώ όσο δεν πάει για να το παίξετε. Και Γιάννη βλέπω μια απάθεια μεταξύ τις Βέρμαχτ, τι σου κάναν τα παιδάκια? :P


Χαχαχα, φοβάμαι ότι με επηρέασαν οι αλαλαγμοί των σοβιετικών αγαπητέ Βασίλη και κυρίως, οι συντριπτικές ήττες των παιδιών με τις σβάστικες στο campaign :lol:
#12 Glamorous (Level 27) 03/07/2013 16:35
Πολύ ωραίο review Γιάννη και το παιχνίδι ακόμα καλύτερο!
#13 Κυναιγειρος (Level 1) 11/07/2013 11:09
Καλημέρα,

Φοβερό review ,πολλά πολλά συγχαρητήρια....

Απο την πρώτη γραμμή μι παρατήρηση :p... ή γράφεις
"Μετά από του Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ....ήρ θε η ώρα να πάρετε τον έλεγχο και των Ρώσων"
ή
"Μετά από του ιμπεριαλιστές,κ αι τους Ναζί τώρα ήρθε η ώρα να πάρετε τον έλεγχο και των κομμουνιστών...."

.......

Τι να κάνουμε εμένα με ενοχλούν αυτά...!!!

Καλή συνέχεια και ευχαριστούμε για τα φοβερά reviews.....
#14 BlackgamingWolf (Level 6) 15/07/2013 21:49
Το review σου ειναι παρα πολυ καλο και το παινιδι ειναι παρα πολυ καλο
#15 pastourmas7 (Level 2) 09/09/2013 01:03
θα ήθελα πάρα πολύ Έλληνες συμπαίκτες με μικρόφωνο γι αυτό το παιχνίδι διότι δεν μπορώ να συνεργαστώ με άλλα άτομα με αποτέλεσμα να χαλάει όλη η εμπειρία του παιχνιδιού, εάν ενδιαφέρεστε να παίξατεi coh2 μαζί μου προσθέστε με στο STEAM, λέγομαι pastourmas7,
#16 ALEXAD (Level 9) 09/09/2013 11:50
Εξαιρετικό άρθρο συγχαρητήρια.
Το απέκτησα, το έπαιξα και έμεινα ενθουσιασμένος. Νομίζω είναι το καλύτερο strategy game, όσον αφορά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Εκπληκτικά γραφικά και με αντοχή στο χρόνο.
#17 Nemesisam (Level 6) 09/09/2013 12:42
και οχι μονο sequel, αλλα και expansion!
#18 FotisOL (Level 15) 25/09/2013 23:21
Πολύ καλό review! Εκτιμώ τα παιχνίδια με μεγάλη διάρκεια και με ικανοποιητικό gameplay!Θα το παίξω σίγουρα! :-)
Score 8.3
8.36 User Score
(35 votes )
User Reviews 0
Genre: Real-time strategy
Developer: Relic Entertainment
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Requirements: 2GB RAM, Intel Core 2 Duo στα 2Ghz ή Athlon 64 X2 Dual Core 4600+, Κάρτα γραφικών 512ΜΒ, Χώρος στο σκληρό δίσκο 11GB
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 25/6/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification